Hlavní obsah

Trump, nebo Haleyová? Průzkumy ukazují, kdo je pro Bidena větší soupeř

Foto: Below the Sky, Shutterstock.com

Joe Biden momentálně v průzkumech za Donaldem Trumpem zaostává. Nového prezidenta budou Američané volit 5. listopadu.

Reklama

Jedním z hlavních argumentů republikánky Nikki Haleyové, proč by ji lidé měli upřednostnit před Donaldem Trumpem, jsou její větší šance v přímém souboji s Joem Bidenem.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Za oceánem se pravděpodobně schyluje k volební odvetě mezi Donaldem Trumpem a Joem Bidenem. Kdo by z listopadového opakování prezidentského souboje z roku 2020 vyšel jako vítěz, se zatím samozřejmě nedá jednoznačně říct. Průzkumy v posledních měsících mírně, ale zato vytrvale favorizují Trumpa.

Bývalý prezident si vítězstvím v úterních primárkách ve státě New Hampshire takřka zajistil republikánskou nominaci. Za faktického vítěze celého klání se označil nejen on sám, ale do této role ho pasoval i jeho demokratický soupeř.

„Dnešní výsledky potvrzují, že si Donald Trump zajistil nominaci GOP (zkratka používaná pro Republikánskou stranu, pozn. red.) a hnutí MAGA (zkratka pro Trumpovy příznivce), které popírá výsledky voleb a je proti svobodě, dokončilo převzetí Republikánské strany,“ citovala stanice Fox News z prohlášení Julie Chavezové Rodriguezové, manažerky volebního štábu Joea Bidena a Kamaly Harrisové.

Z Bidenova pohledu je Trump lehčím soupeřem než Nikki Haleyová, jejíž cesta k republikánské nominaci se po New Hampshire téměř uzavírá. Bývalá guvernérka Jižní Karolíny a někdejší Trumpova velvyslankyně při OSN se však snaží získat voliče zdůrazňováním faktu, že ona má větší šanci dostat Bidena z Bílého domu.

V tomto směru se jí nyní opravdu vede o něco lépe. Například průzkum zpracovaný pro deník The Wall Street Journal jí na konci minulého roku v tomto potenciálním střetu dokonce přisoudil výhru o celých 17 procentních bodů. Její náskok ale potvrzují i další průzkumy.

Haleyová těží z toho, že američtí voliči všeobecně nejsou z opakování souboje Biden–Trump nadšení. Vadí jim mimo jiné vysoký věk obou kandidátů. Bidenovi je 81 let, Trumpovi 77 let, zatímco Haleyová je o generaci mladší – před pár dny oslavila 52. narozeniny.

V tomto srovnání je zajímavé připomenout, že Biden i Trump jsou starší než všichni tři jejich bezprostřední předchůdci (Bill Clinton, George Bush mladší a Barack Obama).

Menšího nadšení mezi republikánskými voliči se i s ohledem na Trumpovy pokračující soudní spory obávají například i straničtí senátoři, jak nedávno napsal server The Hill. Slabší mobilizace příznivců strany, která se ukázala před týdnem v Iowě, by podle nich v listopadových volbách mohla poškodit republikány kandidující do Senátu, Sněmovny reprezentantů nebo do zákonodárných sborů jednotlivých států.

Obavy projevil například Trumpův vnitrostranický kritik a někdejší prezidentský kandidát Mitt Romney. Podle senátora Thoma Tillise, který má k exprezidentovi blíž, jsou sice voliči Trumpem unavení, ale to stejné se týká i Bidena.

„Modely účasti musí být seřízeny na obou stranách spektra,“ řekl republikán americkému serveru. Jiný zákonodárce, který si přál zůstat v anonymitě, dal zase najevo obavy, že Trump utrácí „spoustu peněz“ za své soudní spory.

Senátoři oslovení serverem tak doufají, že únava z Bidena vyváží případné Trumpovy ztráty. Zároveň se ale domnívají, že demokratičtí voliči budou dostatečně motivovaní k účasti už jen Trumpovou kandidaturou. Úřadující prezident by navíc mohl mít i víc peněz na kampaň.

Bidenův boj o přežití

Spojené státy letos nejspíše čeká repríza souboje o Bílý dům z roku 2020. Oproti Donaldu Trumpovi si však Joe Biden dnes nevede dobře v průzkumech veřejného mínění. Co je důvodem? A má šanci tento trend zvrátit?

Po primárkách v New Hampshire to vypadá, že republikáni se s opětovnou Trumpovou kandidaturou budou muset smířit. Přední představitelé strany, například předseda Sněmovny reprezentantů Mike Johnson, už ostatně volají po urychleném sjednocení republikánů za Trumpem.

Možnosti Nikki Haleyové, jak porazit Trumpa, jsou skutečně omezené, i když ona sama se označuje za bojovníka a je odhodlaná pokračovat. „New Hampshire je první v zemi, ale ne poslední,“ prohlásila, když gratulovala svému soupeři k vítězství v primárkách.

New Hampshire je ovšem stát, kde byly podle průzkumů její šance na porážku Donalda Trumpa vůbec největší. Americký politolog Christopher Galdieri v rozhovoru pro Seznam Zprávy upozornil, že tamní podmínky byly pro Haleyovou jednodušší než v jiných státech. V New Hampshire je totiž vyšší podíl vysokoškolsky vzdělaných voličů a je tam menší podíl konzervativních evangelikálů, kteří ve velkém podporují Trumpa.

„Znamená to však také, že pokud Haleyová nedokáže vyhrát zde, těžko si představit, kde jinde by v nadcházejícím programu primárek měla šanci uspět,“ prohlásil už před primárkami odborník ze Saint Anselm College v New Hampshire.

Štáb Nikki Haleyové podle informací CNN pozorně sledoval sčítání s tím, že v případě ztráty na Trumpa o víc než deset procentních bodů bude mít potíže přesvědčit sponzory, že její kampaň má ještě vůbec nějakou šanci. Rozdíl mezi oběma kandidáty byl nakonec o něco větší.

Její situaci komplikuje i to, že až dosud se soustředila hlavně na Iowu a New Hampshire a do kampaně v dalších státech tolik neinvestovala, podotýká BBC. Zvlášť porážka v domovské Jižní Karolíně, kde se budou konat následující důležité primárky, by pro ni byla ponižující.

Výsledek v úterních primárkách ji ale podle Galdieriho nejspíš ještě nějakou dobu udrží ve hře. „Udělala chytrý tah, když své noční vystoupení využila k tomu, aby před celonárodním publikem, které se nejspíše teprve začíná na prezidentský souboj orientovat, zopakovala argumenty pro svou kandidaturu,“ podotkl politolog pro Seznam Zprávy.

Reklama

Doporučované