Hlavní obsah

Trump se přirovnal k Navalnému. Amerika se stává komunistickou zemí, řekl

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Consolidated News Photos, Shutterstock.com

Donald Trump na rozdíl od dalších západních politiků nepřiřkl vinu za Navalného smrt Vladimiru Putinovi.

Reklama

Donald Trump označil zemřelého ruského opozičního politika za „velmi odvážného muže“. Na rozdíl od dalších západních politiků ze smrti Alexeje Navalného neobvinil Kreml.

Článek

Bývalý americký prezident a favorit na zisk republikánské nominace do letošních prezidentských voleb Donald Trump přirovnal své právní problémy k perzekucím, kterým v Rusku čelil Alexej Navalnyj. Opoziční politik zemřel minulý pátek v sibiřském vězení, kam ho poslal režim prezidenta Vladimira Putina.

Trump v rozhovoru pro televizi Fox News litoval Navalného smrti a označil ho za „velmi odvážného muže“, píše agentura AP. Podle exprezidenta bylo chybou, že se Navalnyj po otravě novičokem před čtyřmi lety vrátil do vlasti.

Vinu za opozičníkovu smrt Trump nikomu nepřiřkl, a to ani po opakovaných otázkách moderátorky. Západní politici, včetně amerického prezidenta Joea Bidena, ale i Navalného rodina z ní činí odpovědným Vladimira Putina. Kreml to odmítá.

Trump si v hodinovém vystoupení na Fox News stěžoval například na pokutu ve výši 355 milionů dolarů, kterou mu minulý týden udělil soud v New Yorku. „Je to forma Navalného,“ citoval z rozhovoru britský server The Guardian.

„V naší zemi se to děje také. V mnoha ohledech se proměňujeme v komunistickou zemi. Čelím osmi nebo devíti soudům jenom kvůli tomu, že jsem v politice,“ je přesvědčený Trump. Otázce na to, jestli věří, že se může stát „doživotním politickým vězněm“ jako Navalnyj, se ale vyhnul.

Jeho slova ještě v úterý odsoudil Biden. „Proč Trump vždy viní Ameriku? Za Navalného smrt je zodpovědný Putin. Proč to prostě Trump nemůže říct?“

Co se děje v Rusku po smrti Navalného

Autor textu Jan Machonin prožil v Moskvě bezmála 20 let, během nichž mohl sledovat vzestup – a trpký pád – Alexeje Navalného. Pro Seznam Zprávy rozebírá, zda mají kritici Kremlu sílu na to, aby změnili zdánlivě nezměnitelnou situaci.

Reklama

Doporučované