Hlavní obsah

Rána pro Trumpa. Soud mu dal pokutu, která ho může stát veškeré peníze

Foto: lev radin, Shutterstock.com

Donald Trump u říjnového zasedání newyorského soudu.

Reklama

aktualizováno •

Trump dostal pokutu kvůli falšování finančních výkazů a nadhodnocování svého majetku s cílem získat lepší podmínky od věřitelů a pojišťoven. Bankrot mu nehrozí, ale na pokrytí mu asi nebudou stačit peníze, jež má teď k dispozici.

Článek

Newyorský soud v pátek nařídil bývalému americkému prezidentu Donaldu Trumpovi zaplatit peněžitý trest ve výši 354,9 milionů dolarů, tedy téměř 8,5 miliardy korun. Soud už dřív politika i jeho syny Donalda a Erica shledal vinným z falšování finančních výkazů a nadhodnocování hodnoty majetku rodinné firmy Trump Organization.

Soud zároveň Trumpovi na tři roky zakázal podnikat ve státě New York. Stejně dlouhou dobu bude na fungování společnosti dohlížet nezávislý monitorovací orgán. To podle BBC znamená, že bude mít jen omezený vliv na fungování podniků.

Favorit na vítězství v letošních republikánských prezidentských primárkách ale jakékoli pochybení dlouhodobě odmítá. Jeho právnička už oznámila, že se odvolá.

„Tento verdikt je projevem nespravedlnosti – prostě a jednoduše,“ uvedla Alina Habbaová v prohlášení. „Je to vyvrcholení mnohaletého politicky motivovaného honu na čarodějnice, který byl zosnován s cílem „svrhnout Donalda Trumpa“ ještě předtím, než Letitia Jamesová vůbec vstoupila do kanceláře generální prokurátorky,“ narážela na jméno newyorské prokurátorky, která spor proti Trumpovi vedla.

Jak velká rána to pro Trumpa je?

Americký deník The New York Times (NYT) podotýká, že verdikt může Trumpa připravit o prakticky veškeré peníze, které má momentálně k dispozici. Jeho právníci v průběhu procesu tvrdili, že má k okamžitému uvolnění k dispozici 400 milionů dolarů, píše BBC.

Pokud je to pravda, zůstalo by mu „jen“ něco přes 45 milionů dolarů. Mezitím ale jiný newyorský soud nařídil Trumpovi zaplatit odškodné 83,3 milionů dolarů novinářce, která ho vinila ze sexuálního obtěžování (více zde).

Volby v USA na Seznam Zprávách

Foto: Seznam Zprávy, AI vizualizace

USA v listopadu nejspíše znovu zažijí souboj mezi Joem Bidenem a Donaldem Trumpem.

Jaké možnosti Trump má, když nebude mít peníze?

Aby nemusel hned zaplatit všechno, může si Trump podle BBC vyjednat garance u třetí strany, která se zaváže, že politik je schopný celou pokutu zaplatit. I tato cesta by ho ale stála miliony dolarů, které by musel složit firmě, jež se za něj zaručí. A tyto peníze už by se mu nevrátily. K tomu je potřeba přičíst ještě další úroky a poplatky.

Trump může také prodat část svého majetku, jehož hodnota podle dostupných odhadů několikrát převyšuje udělené pokuty. Časopis Forbes ji vyčíslil na 2,6 miliardy dolarů.

Trump podle magazínu vlastní jenom v New Yorku nemovitosti v hodnotě asi 490 milionů dolarů, včetně mrakodrapu Trump Tower. Kromě toho ale do jeho portfolia spadá řada golfových hřišť, hotelů nebo vinice.

Bývalý prezident také může požádat o pomoc své příznivce. NYT odhaduje, že desetina z každého dolaru, který vybere od podporovatelů, putuje na krytí Trumpových právních sporů. Pravděpodobně na zaplacení pokut nebude smět použít přímo peníze určené na jeho prezidentskou kampaň.

Má k dispozici ale ještě další politické fondy. Každopádně vybrat tolik peněz během krátké doby nebude jednoduché ani pro tak populárního politika, jako je Trump.

O co v případu jde?

Newyorská generální prokurátorka Letitia Jamesová budovala svůj případ proti Trumpovi už od roku 2019 a v občanskoprávní žalobě, kterou na exprezidenta podala v září 2022, tvrdila například to, že bývalý prezident falšoval finanční výkazy a nafoukl svůj čistý majetek o miliardy dolarů, aby získal lepší podmínky od věřitelů a pojišťoven.

Soud v New Yorku jí už loni v září dal v podstatě za pravdu, když vyhověl jejímu návrhu na zkrácené řízení a shledal Trumpa, jeho syny a další osoby „právně odpovědnými za soustavné porušování“ zákonů státu New York. Při budování exprezidentova realitního impéria se tak měli léta dopouštět podvodů.

Tak například: Známý floridský resort Mar-a-Lago byl v jednom finančním prohlášení nadhodnocen o 2300 procent, newyorský komplex Trump Tower pak měl v jiném výkazu třikrát tak velkou výměru, než ve skutečnosti.

Podcast 5:59

Předpokládané opakování střetu Trump vs. Biden o Bílý dům letos doprovází soudní kauzy republikánského exprezidenta. „Čelí obvinění z činů, které jsou spojené s mimořádnou mírou korupce,“ říká bývalý americký federální prokurátor.

Jaké další tresty padly?

Kromě exprezidenta byli potrestaní další čtyři lidé. Bývalý finanční ředitel Trump Organization Allen Weisselberg a další někdejší zaměstnanec firmy Jeffrey McConney dostali na tři roky zákaz působit ve vedení jakékoli právnické osoby ve státě New York. Pokud verdikt nabyde právní moci, doživotně nebudou smět působit v žádné finančně-kontrolní funkci v newyorských firmách.

„Důkazy jsou jednoznačné, takže Allenu Weisselbergovi a Jeffreymu McConneymu nelze věřit při kontrole financí jakéhokoli podniku,“ prohlásil podle stanice CBS News soudce Arthur Engoron.

Tresty si od soudu odnesli i Trumpovi dva synové Donald mladší a Eric. Ani jeden z nich se podle verdiktu nesmí dva roky podílet na řízení žádné právnické osoby ve státě New York. Oba dosud slouží jako viceprezidenti Trump Organization. Kromě toho musí každý z nich zaplatit peněžitý trest ve výši čtyř milionů dolarů. Weisselberg musí zaplatit jeden milion.

Engoron ve verdiktu napsal, že přitěžující okolností všech obžalovaných bylo, že neprojevili žádnou lítost, což označil za téměř „patologické“.

Reklama

Související témata:

Doporučované