Hlavní obsah

Turecký náboženský úřad pomáhá obětem zemětřesení. Poslal tisíce koránů

Foto: Profimedia.cz

Šéf jednoho z tureckých záchranářských týmů objímá plačící ženu ve městě Antakya.

Reklama

Turecké Ředitelství pro náboženské záležitosti oznámilo, že do oblasti postižené zemětřesením poslalo 15 tisíc výtisků koránu. Člen vedení státní organizace Ihsan Açik ujistil, že na cestě jsou i náboženské knihy pro děti.

Článek

Ředitelství pro náboženské záležitosti známé pod názvem Diyanet je v Turecku velice mocnou a bohatou institucí. Zatímco roční rozpočet Úřadu pro řešení následků katastrof (AFAD) dosahuje 8,75 miliardy tureckých lir, rozpočet Diyanetu je 4,5krát vyšší.

„Toto zemětřesení ukázalo, že vláda není připravena na katastrofy, ale má politickou mentalitu a preference, které znásobují destruktivní účinky katastrof,“ řekl předseda opoziční Lidově-demokratické strany (HDP) Mithat Sancar, který rozpočty obou organizací porovnal.

Vedení Diyanetu citované serverem Duvar oznámilo, že trpícím obětem zemětřesení poslalo výtisky muslimské svaté knihy: „Z oblasti zemětřesení byla obrovská poptávka po koránu. Lidé říkali: ‚Chci citovat z koránu pro svého zesnulého na hřbitově.‘ Okamžitě jsme do regionu poslali 15 000 koránů. A nyní se tisknou nové kopie,“ oznámil druhý prezident správní rady Diyanetu Ihsan Açik.

Přijedou i duchovní průvodci

Kromě koránů by na východ země měla putovat i náboženská literatura pro děti, řekl Açik s tím, že jeho organizace usiluje o to, aby se náboženská kniha dostala do ruky každému dítěti v postiženém regionu.

Kromě knih posílá Diyanet do oblasti i imámy: „Do regionu začali jezdit naši duchovní průvodci. Naši občané mají mnoho otázek v duchovním smyslu. Mnozí potřebují, aby lidé naslouchali jejich problémům. Diyanet se snaží pomáhat obětem zemětřesení od prvního dne zemětřesení,“ řekl.

Mohlo by vás zajímat

Turečtí záchranáři po dvou týdnech pátrání nalezli ostatky ghanského fotbalisty Christiana Atsua. Smrt hráče tureckého týmu Hatayspor potvrdil v sobotu jeho turecký agent Nana Sachere, uvádí britská BBC.

Jihovýchod Turecka zasáhla dvě silná zemětřesení šestého února. Jedno mělo sílu 7,7 Richterovy škály, druhé o desetinu stupně méně. Počet obětí jen v Turecku už přesáhl 40 tisíc, dalších asi 5800 mrtvých hlásí sousední Sýrie.

O víkendu Úřad pro řešení katastrof a mimořádných událostí oznámil, že pátrací a záchranné práce byly ve všech provinciích - mimo dvě nejpostiženější - ukončeny, informovala agentura AFP.

Reklama

Doporučované