Hlavní obsah

„Ukažte premiérovi dveře.“ Johnson bojoval v parlamentu o přežití

Foto: Profimedia.cz

Interpelace v Dolní sněmovně byly plné emocí.

Reklama

Emotivní přestřelky v Dolní sněmovně. Tak vypadalo další grilování britského premiéra kvůli aféře Partygate. Boris Johnson nebojoval jen o přízeň veřejnosti, ale hlavně vlastní strany.

Článek

Nejdůležitějším výstupem z interpelací plných emocí je prohlášení Borise Johnsona, že neodstoupí. Právě k rezignaci ho kvůli sérii nepovolených večírků konaných v době nejtvrdších lockdownů vyzývá opozice i někteří členové Konzervativní strany.

Ke středečnímu grilování premiéra v dolní komoře britského parlamentu vedla nová odhalení týkající se evidentně rušného společenského života v Downing Street.

Naposledy to bylo zjištění britské iTV, že se v době přísného lockdownu na jaře 2020 v sídle premiéra konala jeho oslava narozenin. Lockdownové večírky navíc nově vyšetřuje kromě Sue Grayové, jedné z nejvýše postavených úřednic v zemi, i Metropolitní policie.

V Dolní sněmovně došlo na pár vypjatých momentů plných hlasitých projevů podpory i nesouhlasu ze strany přítomných poslanců. „Ukažte premiérovi, kde jsou dveře,“ vyzval konzervativce Ian Blackford, šéf poslanců Skotské národní strany.

Labouristický poslanec Richard Burgon také prohlásil, že „lidé mají po krk toho, že pro konzervativce platí pravidla, která neplatí pro všechny ostatní“. „Proboha, odstupte,“ řekl poté.

Opozičník Keir Starmer, jenž stojí v čele labouristů, zase Johnsona obvinil z toho, že měnil svá vyjádření k nepovoleným setkáním. „Pokud úmyslně uvedl parlament v omyl, měl by rezignovat,“ konstatoval pak šéf Labouristické strany.

Ministerský předseda několikrát důrazně zopakoval, že z čela Británie neodejde. Vyslovil se ale pro odstoupení ministrů, kteří poslance vědomě klamali.

Nepovolené večírky a kdy se konaly

15. května 2020: údajně pracovní schůzka více než deseti lidí se konala na zahradě Downing Street 10. Zúčastnění popíjeli víno – v době, kdy se lidé venku nesměli setkávat s více než jedním člověkem mimo vlastní domácnost.

20. května 2020: tentokrát grilovací party, opět na zahradě premiérova sídla. Pořádal ji jeden z nejvýše postavených úředníků v Downing Street – v e-mailové pozvánce vyzýval, aby si lidé přinesli „vlastní chlast“.

19. června 2020: narozeninová oslava Borise Johnsona. Navzdory opatřením, jež zakazovala setkávání více lidí ve vnitřních prostorách, se na pozvání premiérovy (nyní již) manželky Carrie sešlo několik desítek lidí – i s dortem.

13. listopadu 2020: z osobního bytu premiéra se ozývaly hlasité zvuky a hudba, údajně se tam konala party.

25. listopadu 2020: úředníci z ministerstva financí si prý uspořádali spontánní večírek.

27. listopadu 2020: v Downing Street 10 se konal (i za účasti premiéra) rozlučkový večírek pro poradkyni Cleo Watsonovou.

před Vánoci 2020: další rozlučkový večírek, tentokrát pro odcházejícího bezpečnostního poradce Stevea Highama. Objevil se tam i Johnson.

10. prosince 2020: bývalý ministr školství Gavin Williamson uspořádal vánoční party pro asi 20 lidí.

15. prosince 2020: Johnson pořádal kvízový večer, kterého se pracovníci Downing Street zúčastnili virtuálně i osobně.

16. prosince 2020: další vánoční večírek plný alkoholu a tance – tentokrát zaměstnanců ministerstva dopravy.

17. prosince 2020: Vánoce tentokrát údajně oslavila kancelář tajemníka kabinetu Simona Case. Mluví se nicméně o tom, že šlo o on-line akci.

18. prosince 2020: na vánočním večírku Downing Street se sešly desítky lidí – popíjely víno, jedly dobré sýry a hrály společenské hry.

16. dubna 2021: v předvečer pohřbu prince Philipa se v Downing Street konaly dvě party. Média je dávají do kontrastu s fotografií královny Alžběty II., která kvůli koronavirovým opatřením seděla na dřevěné lavici při pohřbu sama, daleko od ostatních.

Podle britských médií si Johnson svými výstupy utužoval a zajišťoval podporu mezi konzervativci. Ti ho z dřevěných lavic jednací síně hlasitě podporovali, na což ve svém příspěvku v online reportáži upozornila politická reportérka BBC. Deník The Guardian nadnesl, že si premiér možná testoval svůj projev na moment, kdy bude možná muset obhajovat post lídra Konzervativní strany.

Co čekat od závěrečné zprávy?

Lídr Labouristické strany Starmer ve svých komentářích a dotazech na premiéra opakovaně zmínil výsledky interního vyšetřování, jež je v gesci vysoce postavené úřednice Sue Grayové.

Foto: Profimedia.cz

Grayová vs. Johnson. V době interpelací se ve Westminsteru sešlo několik protestujících.

Report, který britská média označují prostě jako „zprávu Sue Grayové“, by měl být hotový už velmi brzy. Zodpovědět by podle Guardianu mohl základní ožehavou otázku: jak přesně sám premiér Johnson porušoval lockdownová pravidla? Skutečně si myslel, že ona zahradní party byla pracovní schůzkou, jak tvrdí? A zúčastnil se i dalších událostí, jež nebyly v souladu s vládními nařízeními?

Zpráva Sue Grayové by také mohla poodhalit, jaká kultura vlastně v Downing Street panuje a jak moc je práce pro britského premiéra a vládu spojená s alkoholem a večírky. A v neposlední řadě i to, kolik takových nepovolených akcí se v době lockdownů konalo a kde. Očekává se, že padnou i konkrétní jména premiérových podřízených – a následně možná i jejich hlavy.

Ať už zpráva osvětlí cokoliv, podle BBC zatím není jasné, k jaké verzi dokumentu se veřejnost dostane. Premiérův mluvčí se nechal slyšet, že zprávu zveřejní v jejím plném znění. Ve hře je ale i možnost, že veřejně publikované bude jen její shrnutí.

Reklama

Doporučované