Hlavní obsah

Ukrajina se učí od Las Vegas, jak zastavit vliv Rusů v hazardním byznysu

Foto: Shutterstock.com

Hazardní hry byly na Ukrajině opět povoleny po desetiletém zákazu krátce před ruskou invazí. Snímek je ilustrační.

Reklama

S nedávnou opětovnou legalizací hazardu na Ukrajinu přišel i ruský vliv v tomto odvětví. Nové vedení regulačních orgánů hodlá s tímto neblahým vlivem co nejrychleji skoncovat.

Článek

Ukrajinské úřady zavelely do boje proti ruskému vlivu v místním hazardním byznysu. Hodlají se inspirovat ve Spojených státech, kde v 80. letech úřady vytlačily z kasin v Las Vegas italskou mafii.

Hazard byl na Ukrajině po desetiletém zákazu opět legalizován krátce před ruskou invazí loni v únoru. Od té doby je však toto odvětví výnosným prostředkem pro Rusy, kteří v zemi vydělávají peníze a mohou rovněž shromažďovat osobní údaje ukrajinských hráčů.

Stalo se tak díky nedostatečné regulaci a propojení dozorčích orgánů s ruskými oligarchy a společnostmi. Pod ruským vlivem byl údajně také ředitel regulačního orgánu pro hazard Boris Baum. Během jeho působení v čele úřadu Rusko údajně dále posilovalo vliv v tomto odvětví i po ruské invazi na Ukrajinu.

Baum byl odvolán v červenci loňského roku a následně uprchl ze země na Kypr, jelikož se v médiích objevily zprávy, že napomáhal k zisku licencí právě společnostem s vazbami na Rusko.

Ukrajinský regulační orgán hazardních her začal pod novým vedením odebírat podezřelé licence loni v září a na jaře letošního roku prezident Volodymyr Zelenskyj uvalil sankce na více než 400 fyzických a právnických osob spojených s ruskými hazardními podniky, včetně pěti ukrajinských hazardních společností, píše list The Guardian.

V hledáčku úřadů jsou také banky a další finanční instituce, které jsou podezřelé z toho, že ve prospěch ruských oligarchů napomáhaly praní špinavých peněz.

Ruská přítomnost v tomto odvětví však zůstává hrozbou, na kterou jsou úřady podle svých slov odhodlány reagovat, a to navzdory obavám, že ruský vliv dosahuje až na vysoká místa.

Inspirace v Americe

Členka ukrajinské Komise pro regulaci hazardních her a loterií Olena Vodolažková pro list The Guardian uvedla, že regulační orgán obdržel pozvání do Nevady od americké Rady pro kontrolu hazardních her, aby společně projednali reformu ukrajinského systému a vymýcení ruského vlivu.

„Americké regulační orgány jsou pro nás velmi důležité. Mají zkušenosti s mafií a dalšími vlivy a jejich rady pro nás mohou být velmi cenné,“ uvedla Vodolažková.

Ukrajina spoléhá na to, že se inspiruje „osvědčenými postupy“ amerických regulačních a trestních orgánů, které spolupracovaly při vyhánění mafie z Las Vegas, dodala.

Právě italská mafie hrála klíčovou roli v rozvoji kasin a hotelů v Las Vegas, zlom však nastal v 70. letech, kdy FBI spolu s kontrolory zahájila vyšetřování ohledně zapojení organizovaného zločinu do hazardního byznysu.

Mafie rovněž utrpěla, když stát Nevada přijal zákon o hazardních hrách, který usnadnil provozování kasin jinými společnostmi.

Vodolažková upřesnila, že hlavním úkolem ukrajinských úřadů je omezit praní špinavých peněz pomocí reformy systémů pro analýzu hodnoty měny.

„Pokud budou mít (pozn. Rusové) nějaký vliv, ať už v našem hazardním průmyslu, nebo v nějakém jiném odvětví, samozřejmě jim to pomůže nás porazit,“ řekla.

„Myslím, že teď je to výzva pro každého státního úředníka a pro každého ukrajinského občana, aby bojoval proti ruskému vlivu, protože každá příležitost, jak tady vydělat peníze nebo získat vliv, je posiluje,“ uzavřela Vodolažková.

Reklama

Doporučované