Hlavní obsah

Moře u Sevastopolu vyplavilo novou ukrajinskou zbraň

Foto: Twitter.com/UAWeapons

Člun, který byl objeven na pláži Omega v Sevastopolu na jihozápadě Krymského poloostrova.

Reklama

Poblíž ruské námořní základny v okupovaném Sevastopolu bylo objeveno vojenské bezpilotní plavidlo neznámého typu. V podobné době v Černém moři došlo k silné explozi, kterou natočili očití svědci na pláži.

Článek

Na pláži poblíž hlavní ruské námořní základny v Sevastopolu bylo dnes nalezeno neidentifikované plavidlo, které lze zřejmě ovládat na dálku. Zástupce Ruskem dosazených orgánů na Krymu Michail Razvožajev uvedl, že stroj ruská armáda nechala odtáhnout do moře, kde ho zničila.

Podezřelé zařízení zřejmě ovládali příslušníci ukrajinského námořnictva, plavidlo pravděpodobně shromažďovalo důležité zpravodajské informace o Rusku a podle některých vyjádření dokonce mohlo obsahovat výbušné zařízení.

Sevastopolská pláž Omega, na níž byl „plovoucí dron“ nalezen, se nachází v oblasti, kterou využívá a pod kontrolou drží ruské námořnictvo. Od pobřeží kontrolovaného Ukrajinou je zátoka vzdálená přibližně 150 námořních mil.

Analytik: Plavidlo je značně unikátní

„Ačkoli to není potvrzeno, má se za to, že jde o stroj, který využívali Ukrajinci,“ napsal vojenský analytik H. I. Sutton.

Sutton také uvedl, že nalezené plavidlo je poměrně unikátní. „Jeho jednoduchost v kombinaci s relativní sofistikovaností jej odlišuje od předchozích výbušných člunů,“ napsal Sutton a připomněl, že „výbušné čluny“ v poslední době například používají Hútíové, povstalci v Jemenu.

Konstrukce nalezená na Ukrajině se však od těch jemenských značně liší. V Jemenu příslušníci povstaleckého hnutí využívali spíše přestavěné motorové čluny, které dokonce měly kokpit, aby je někdo před útokem mohl fyzicky řídit. Ukrajinský typ je zcela bez posádky, ačkoli může být tažen jiným plavidlem.

Plavidlo je podle webu Naval News malé, ale účelné. Je poháněno jediným motorem umístěným na palubě. To naznačuje, že bude schopno relativně vysokého výkonu, a že tak bude značně rychlé. Takto malé plavidlo, které je velké asi jako kajak, bude pravděpodobně také velmi těžké vůbec zachytit na radaru.

Přesné specifikace nejsou k dispozici. Je však pravděpodobné, že ukrajinské a húthijské typy mají podobný výkon, oba typy neřízených plavidel podle analýz navíc podobným způsobem nesou bojové hlavice.

Rusové plavidlo nechali zničit

Podle místních zpráv bylo zařízení odtaženo na moře a zničeno. Místní média uvedla, že „výbuch, ke kterému došlo na moři nedaleko Sevastopolu, byl právě řízeným zničením plovoucího dronu“.

„Byla objevena část bezpilotního prostředku, kterou zkoumali odborníci. Po ukončení průzkumu byl tento přístroj na moři zničen výbuchem. Nikdo nebyl zraněn,“ uvedl Razvožajev. To, že Rusové nechal zařízení vybuchnout, podle analytika Suttona podporuje domněnku, že neslo výbušniny.

Rusko porušovalo podmínky mobilizace

Povolávací rozkaz dostávali i muži, kteří nikdy nesloužili v armádě ani nenavštěvovali vojenské vzdělávací kurzy. V Burjatsku pak údajně vytahovali studenty přímo z výuky, přestože ruský ministr obrany Sergej Šojgu opakovaně prohlásil, že ruští studenti mobilizováni nebudou.

Analytici naznačují, že z vizuálního hlediska se plavidlo podobá dronu typu kamikadze s odpalovací hlavicí. „Podle teorie je toto zařízení určeno k vražení do nepřátelské lodi a jejímu vyhození do povětří. To také vysvětluje skupinu senzorů na přídi,“ uvedla analýza webu, který se ukrajinskou armádou zabývá.

Nelze také vyloučit, že stroj slouží ke sledovacím a průzkumným misím. Takovéto bezpilotní plavidlo by mohlo ukrajinské armádě poskytovat cenné informace.

Reklama

Doporučované