Hlavní obsah

Ukrajinský Cherson čelí katastrofě, jídlo a léky Rusové do města nepustili

Foto: Profimedia.cz

Fotografie z Mariupolu, kde podle prezidenta Volodymyra Zelenského lidé žijí „v naprostém obležení, bez jídla, bez vody, bez léků“.

Reklama

S následky bojů na Ukrajině se potýká řada měst, včetně Mariupolu, který ruské síly neustále ostřelují. Kromě Mariupolu nyní ukrajinské úřady hovoří o humanitární katastrofě v Chersonu. Ruské síly začaly vyklízet tamní letiště.

Článek

Cherson byl prvním velkým městem, které ruské jednotky na počátku války obsadily. Rusku se však dosud nepodařilo ovládnout celou oblast a dodnes se tam v některých částech bojuje. Obyvatelům tohoto jihoukrajinského města, které ruské jednotky obsadily 2. března, však téměř došlo jídlo a léky.

Kyjev rovněž uvedl, že Rusko brání otevření humanitárních koridorů, aby bylo možné evakuovat civilisty. „300 tisíc obyvatel Chersonu čelí humanitární katastrofě kvůli blokádě ruské armády,“ uvedl mluvčí Oleg Nikolenko.

Na ukrajinský Cherson se snesl hlad a s ním i zoufalství, píše Business Insider (BI). Sklady potravin jsou v ukrajinském městě téměř vyčerpány, v ulicích se rabuje.

Kontrola nad Chersonem je podle webu Business Insider zásadní pro jakoukoli ruskou snahu o širší ovládnutí jihu Ukrajiny. Chersonská oblast, která leží severně od Ruskem kontrolovaného Krymského poloostrova, se rozkládá od pobřeží Černého moře až k ústí řeky Dněpr.

Chybí léky i potraviny

Web BI popsal příběh místního obyvatele Igora, který každé ráno začíná stejně, musí shánět jídlo. Když začátkem tohoto měsíce vtrhla do Chersonu ruská vojska, život mladého studenta se přes noc změnil. Jen o několik dní dříve se Igor připravoval na univerzitní zkoušky na místní námořní akademii.

Nyní se Igor ocitá v situaci, kdy je uprostřed okupace zodpovědný za celou svou rodinu. Jeho otec je v zahraničí a kvůli válce se nemůže vrátit domů, a tak má Igor za úkol chránit a zabezpečit svou matku, mladšího bratra a dva prarodiče – což je stále těžší úkol, doplnil web BI.

Igor, jehož celé jméno BI z bezpečnostních důvodů neuvedl, hovořil o každodenních hrůzách, které lidé v Chersonu prožívají. Město podle něj bylo zcela odříznuto od zásobování, řekl Igor, který stejně jako dříve ukrajinští představitelé dodal, že do města Rusko nevpouští ani žádnou humanitární pomoc.

Před třemi dny oblastní správa informovala, že ruské jednotky znemožnily příjezd do města 14 kamionům, které vezly do Chersonu maso, dětskou výživu a léky z Dnipropetrovské oblasti.

Život v Chersonu se tak odvíjí od zajištění základních potřeb. Každý den se Igor snaží sehnat peníze nebo potraviny, aby nakrmil svou rodinu a další lidi, kteří ve městě uvázli, napsal BI.

Minulý týden se u chersonské koncertní síně chystalo vaření boršče z kuřat z nedaleké drůbeží farmy, které kvůli válce dochází krmivo, a tak kuřata rozdává, než aby je pohřbívala. „Díky těmto kuřatům a zelenině město žije. Jiné potraviny dovážet nedovolí,“ tvrdí místní obyvatelé podle BBC.

Problém je na místě podle BBC také s léky, chybí inzulin, pilulky proti bolesti, léky pro kardiaky i onkologické pacienty. Na dveřích lékáren visí seznamy, co vše chybí. Čítají desítky položek.

Rusko odsouvá techniku ze strategického letiště

Podle satelitních snímků, které analyzoval deník The New York Times (NYT), Rusko ze strategického letiště v Chersonu stáhlo většinu svých vrtulníků a letadel. Někteří experti, s nimiž web NYT hovořil, to považují za varovný signál, že ruské vojenské operace na jihu země nepostupují tak úspěšně, jak Rusko očekávalo.

Ukrajinská armáda totiž nyní v Chersonské oblasti intenzivně usiluje o znovudobytí ztraceného území. Minulý týden ukrajinské síly na letiště v Chersonu zaútočily a zřejmě způsobily ruské technice značné škody.

Snímek pořízený v pondělí ukazuje, že dříve viděná letadla tam již nejsou. Přesto se podle NYT zdá, že ruské pozemní jednotky letiště stále kontrolují.

„Samotný ukrajinský útok ukazuje zranitelnost této pozice a Rusové se možná rozhodli, že není moudré nechávat zde zaparkovaná drahá letadla,“ napsal pro NYT ředitel projektu Critical Threats v American Enterprise Institute Frederick W. Kagan.

Podle něj to také může znamenat, že ruské síly se alespoň prozatím vzdaly snahy dobýt Mykolajiv, strategické město ležící v zálivu Černého moře, stejně jako Oděsu. „Pro tyto operace by bylo nejužitečnější právě letiště v Chersonu,“ dodal.

Analytik Mason Clark pro NYT uvedl, že Rusové pilotované letouny stahují celkově, a to v důsledku ztrát, které v boji proti ukrajinským silám utrpěli. Clark dodal, že dopad na ruské letecké operace by mohl mít také nedostatek personálu, který je schopen vojenská letadla ovládat.

Střety na demonstracích

Obyvatelé Chersonu proti ruské okupaci protestovali již v prvních dnech invaze, napsal web BBC. Místní tvrdí, že ruští vojáci zpočátku vypadali zmateně a že takové demonstrace „zjevně nečekali“.

V pondělí vyšlo na hlavní náměstí Chersonu několik desítek lidí a příslušníci ruských sil podle očitých svědků použili ohlušující granáty a začali střílet do vzduchu. Na záběrech byla vidět krev a sanitka. Jeden člověk byl výstřelem zasažen do nohy. Skoro vzápětí ve městě vypnuli internet.

Demonstrace pokračovaly i v úterý, tu ale ruští vojáci rozehnali za pomoci slzného plynu. Když se plyn rozptýlil, lidé se znovu vrátili na náměstí, napsal deník Ukrajinska pravda.

Ve městě také podle BBC stále zůstávají cizinci, kteří nemají možnost se z města dostat. Přibližně 100 afrických studentů se několik dní v mrazivých teplotách skrývalo v podzemních bunkrech areálu univerzity. Město se zoufale snaží opustit.

Mezi skupinou afrických studentů jsou podle BBC i studenti z Nigérie, kteří vyzvali svou vládu, aby jim pomohla s evakuací. Nigerijská vláda tvrdí, že na plánech, jak je dostat pryč, neúnavně pracuje.

Minulý týden nigerijskému velvyslanci v Moskvě ruský představitel sdělil, že existují plány, jak studenty dostat ven přes Rusko. K tomu však zatím nedošlo a studenti podle BBC stejně tvrdí, že se cesty přes Rusko obávají.

Reklama

Doporučované