Hlavní obsah

Klíčový kolaborant z Chersonu se stal majitelem britské firmy

Foto: Profimedia.cz

Volodymyr Saldo je ukrajinským podnikatelem a bývalým starostou jihoukrajinského města Cherson.

Reklama

Ukrajinský podnikatel, kterého ruští okupanti dosadili do čela Chersonské oblasti, je veden jako majitel britské zemědělské firmy, odhalili britští novináři. A to i navzdory tomu, že na něj tamní vláda v létě uvalila sankce.

Článek

Volodymyr Saldo, který od začátku invaze na Ukrajinu kolaboruje s Rusy, je už několik měsíců na britském sankčním seznamu. Deník The Guardian nyní odhalil, že i přesto ve Velké Británii vlastní firmu.

Saldo je ukrajinským podnikatelem a bývalým starostou Chersonu. Nezávislý ruský server Meduza ho popisuje coby „nejvlivnějšího regionálního politika, který podpořil ruskou okupaci jižní Ukrajiny“.

Krátce poté, co Cherson padl do rukou ruské armády, byl Saldo okupanty jmenován gubernátorem Chersonské oblasti. V prosinci 2022 ruský prezident Vladimir Putin Salda ocenil řádem Za zásluhy o vlast, Ukrajina ho mezitím obvinila z velezrady.

V červnu 2022 byl ukrajinský podnikatel zařazen na britský sankční seznam za „destabilizování Ukrajiny a podrývání a ohrožování“ její nezávislosti. Britská vláda Saldovi zmrazila veškerý majetek, který ve Spojeném království vlastní, a zakázala mu vstup do země.

Novináři deníku The Guardian nyní přišli s tím, že Saldo je navzdory sankcím v zemi veden coby majitel londýnské společnosti zabývající se zemědělskými komoditami s názvem Grainholding Ltd. Společnost byla registrována v listopadu, pět měsíců poté, co Saldovo jméno přibylo na sankční list.

Západním sankcím se vyhýbá i manželka Šojguova náměstka:

Světlana Ivanovová, choť náměstka ruského ministra obrany, byla začátkem března spatřena ve Francii. Exilový ruský server Meduza upozorňuje, že se pár stihl „naoko“ rozvést před tím, než EU na pohlavára uvalila sankce.

Z firemních dokumentů vyplývá, že šestašedesátiletý Saldo vlastní polovinu jmění ve výši jednoho milionu dolarů, kterým společnost Grainholding disponuje. Druhým spoluvlastníkem firmy je nejmenovaný ukrajinský občan.

„Zmatek od začátku do konce“

Přítomnost Salda, který platí za jednoho z nejvýše postavených ukrajinských kolaborantů, v registračních seznamech britských firem vzbudila otázky po efektivitě západních sankcí.

Jak upozorňuje The Guardian, sankce jsou klíčovým nástrojem, kterým se britská vláda snaží zastavit Putinovu válečnou mašinerii. Ani po více než roce od invaze ovšem formálně nezakázala jedincům, kteří podléhají sankcím, zakládat si v Británii firmy.

„Vydělává tato společnost peníze? To nevíme. A zmrazili tento majetek? To také nevíme. Tenhle systém je zmatek od začátku do konce,“ uvedla v reakci na zjištění poslankyně Labouristické strany Margaret Hodgeová, která usiluje o zpřísnění vymáhání sankcí.

Z dokumentů o firmě Grainholding, které se datují do listopadu 2022, není patrné, zda společnost založil přímo Saldo. Velká Británie totiž při zakládání firem nevyžaduje prokázání totožnosti.

Kolaboranti v okupačních úřadech:

Ukrajinské úřady vyšetřují asi 480 lidí pro spolupráci s Ruskem. Zatímco po anexi Krymu zůstalo hodně lidí na svých pozicích, dnes je musí zaujímat lidé bez zkušeností. A vděk jim nakonec nutně nemusí projevit ani okupanti.

Jak ovšem upozorňuje server The Moscow Times, Saldův záznam na sankčním seznamu byl po registraci Grainholdingu aktualizován o údaje ze zakládacích spisů společnosti, což naznačuje, že britské orgány o její existenci věděly a byly přesvědčeny, že dokumenty patří Saldovi.

Britská vláda odmítla sdělit, zda proti Grainholdingu, který je v Británii stále veden coby aktivní firma, podnikla nějaké kroky. Také Saldo se k situaci odmítl vyjádřit.

Saldo a jeho vztahy s Ruskem

Bývalý starosta Chersonu už dříve čelil obviněním, že s Ruskem spolupracuje. V roce 2016 tvrdil, že ho jeho bývalý obchodní partner Igor Paščenko unesl do Dominikánské republiky a za použití elektrického proudu ho donutil se přiznat k napojení na Rusko. Po návratu na Ukrajinu Saldo trval na tom, že pro Rusko nikdy nepracoval. V roce 2018 byl Paščenko zastřelen, podle jeho příbuzných na objednávku Salda.

Starostou Chersonu byl Saldo po deset let. Následně byl v roce 2012 zvolen členem parlamentu, když kandidoval za Stranu regionů, která měla dlouhodobě podporu ruského prezidenta Vladimira Putina a v jejímž čele stál bývalý ukrajinský prezident Viktor Janukovyč, který v roce 2014 po protestech v Kyjevě uprchl do Ruska.

Poté, co ruské jednotky obsadily Cherson, Saldo stanul v čele okupačních úřadů. Následně se stal jedním z prvních Ukrajinců v okupovaných oblastech, kteří přijali Putinovu nabídku ruského pasu. Své rozhodnutí tehdy okomentoval slovy: „Vždycky jsem si myslel, že jsme jedna země a jeden národ.“

Poté, co Saldo onemocněl, se objevily zprávy o tom, že byl otráven. Jeho spolupracovníci ovšem tyto informace popřeli a Saldo se brzy opět ujal svých povinností. Koncem loňského roku se ovšem ukrajinské armádě podařilo znovu dobýt Cherson.

Saldo krátce před osvobozením města civilisty odvedl do oblasti, která je stále pod kontrolou ruských jednotek, a oznámil, že na místě zbuduje nové město. Dům, ze kterého podnikatel uprchl, následně prohledala ukrajinská policie.

Reklama

Doporučované