Hlavní obsah

UNRWA našla nový zdroj peněz. Palestinské agentuře OSN pomůžou Katar a Irák

Foto: Anas-Mohammed, Shutterstock.com

Následky války v Pásmu Gazy. Ilustrační snímek.

Reklama

Úřad působící v Pásmu Gazy a na dalších palestinských územích by měl od Kataru a Iráku obdržet dohromady 50 milionů dolarů. Kvůli přerušení financování ze strany 16 zemí žije totiž úřad „z ruky do úst“.

Článek

Katar a Irák ve středu slíbily, že vyplatí Úřadu OSN pro palestinské uprchlíky (UNRWA) 50 milionů dolarů (1,2 miliardy korun). Není však jasné, kdy se tak stane, uvedla agentura Reuters.

Kvůli přerušení financování ze strany 16 zemí, mezi kterými jsou i důležití dárci jako Německo či USA, úřad „žije z ruky do úst“, řekla ředitelka komunikace UNRWA Juliette Toumaová. Podle ní žádná země zatím financování neobnovila.

Rozhodnutí státy učinily poté, co UNRWA zveřejnil v lednu, že dal výpověď 12 svým zaměstnancům. Ti se podle tvrzení izraelských úřadů přímo účastnili útoku palestinského hnutí Hamás na izraelské území v sobotu 7. října. UNRWA slíbil, že izraelská tvrzení prošetří.

Evropská komise minulý týden oznámila, že uvolní 50 z 82 milionů eur, které měl původně UNRWA dostat. Obnovit své financování se podle stanice CBC chystá Kanada, která dříve slíbila darovat 25 milionů kanadských dolarů. Mluvčí britského premiéra Rishiho Sunaka agentuře Reuters sdělil, že Británie počká s rozhodnutím o financování UNRWA na výsledky vnitřního vyšetřování OSN, které vede bývalá francouzská ministryně zahraničí Catherine Colonnaová.

Norský ministr zahraničí Espen Barth Eide, jehož země nepřestala UNRWA financovat, se domnívá, že většina států nakonec obnoví svou podporu, píše agentura Reuters. Podle něj země jen čekají na cestu, která jim umožní vyjít čestně ze současné patové situace. Takovou cestou by podle ministra mohla být právě vyšetřovací zpráva, kterou připravuje OSN o údajném zapojení UNRWA do teroristických aktivit. Podle něj je však obtížně představitelné, že by UNRWA znovu financovaly i Spojené státy.

Zastánci UNRWA tvrdí, že úřad má klíčovou roli v koordinaci humanitární pomoci v Pásmu Gazy, a proto není lehce nahraditelný, aniž by to mělo dopad na místní obyvatelstvo. Naopak Izrael UNRWA ostře kritizuje, tvrdí, že úřad zaměstnává členy hnutí Hamás a dalších militantních skupin, a chce, aby úřad z Pásma Gazy odešel.

Reklama

Doporučované