Hlavní obsah

USA obnovují sankce na Venezuelu. Tamní úřady opět zatýkají opozici

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Shutterstock.com

Venezuelský prezident Nicolás Maduro

Reklama

Spojené státy část sankcí pozastavily po říjnové dohodě mezi venezuelskou opozicí a vládou ohledně konání letošních prezidentských voleb. Po nedávných krocích Madurovy vlády je znovu obnovily.

Článek

Spojené státy obnovily část sankcí na Venezuelu, uvedly v úterý tiskové agentury. Stalo se tak po zatčení několika představitelů opozice a poté, co nejvyšší soud potvrdil trest zákazu výkonu veřejných funkcí pro opoziční kandidátku na prezidenta Maríu Corinu Machadovou. USA část sankcí pozastavily po říjnové dohodě mezi opozicí a vládou ohledně konání letošních prezidentských voleb.

Americké ministerstvo financí v pondělí oznámilo, že americké subjekty mají čas do poloviny února, aby přerušily obchodování a transakce s venezuelskou státní firmou Minerven, která těží zlato. Povolení obchodovat s ropným sektorem zůstane v platnosti do 18. dubna. Nejmenovaný americký představitel řekl agentuře Reuters, že USA povolení neprodlouží, pokud venezuelský prezident Nicolás Maduro a venezuelské úřady nezmění přístup k opozici.

V pátek nejvyšší soud potvrdil zákaz vykonávat veřejné funkce, a tudíž i kandidovat v letošních volbách pro Machadovou, která je společnou kandidátkou hlavních venezuelských opozičních stran. Úřady navíc zatkly několik blízkých spolupracovníků Machadové v rámci zásahů proti údajným teroristickým skupinám. Spojené státy uvedly, že tyto činy jsou v rozporu s loňskými dohodami z Barbadosu, které uzavřely venezuelská vláda a opozice. Dohody měly zaručit některé podmínky pro konání voleb.

Machadová v pondělí uvedla, že se nehodlá vzdát. Poukázala na to, že jí v loňských primárkách opozice daly hlas skoro tři miliony voličů.

„Nemůžete uspořádat volby beze mě a milionů Venezuelanů, kteří mě volili,“ řekla Machadová. Opozice tvrdí, že zákaz výkonu funkcí, který úřady udělily i dalším představitelům opozice, je politicky motivovaný a že justiční systém ve Venezuele není nezávislý.

Reklama

Související témata:

Doporučované