Hlavní obsah

USA oznámily sankce proti běloruským státním firmám i významným osobám

Foto: BOKEH STOCK, Shutterstock.com

Ilustrační foto.

Reklama

Na sankčním seznamu Spojených států přibylo sedm Bělorusů a jedenáct běloruských společností, mezi kterými jsou i některé státní firmy. Postihy se týkají těch z oblasti elektroniky, zpracovatelského průmyslu nebo obrany.

Článek

Spojené státy přidaly na sankční seznam sedm Bělorusů a 11 běloruských společností včetně státních firem, které podporují režim Alexandra Lukašenka a ruskou válečnou kampaň. Na svém webu to dnes oznámilo americké ministerstvo financí.

Postihy se týkají společností z oblasti elektroniky, zpracovatelského průmyslu nebo obrany. Mezi osobami je například generální tajemník běloruského Červeného kříže Dzmitryj Šaucov, který se podle vlastních slov podílel na deportaci dětí z Ruskem okupovaných částí Ukrajiny do Běloruska.

„Naše rozhodnutí je důsledkem zneužívání lidských práv, protidemokratického jednání v Bělorusku i jinde ve světě, kterých se dopouští Lukašenko, jeho rodina a jeho režim. Budeme nadále cílit na zdroje příjmů tohoto režimu i na osoby a firmy, které pomáhají Rusku vést válečnou kampaň proti Ukrajině,“ uvedl k novým sankcím náměstek ministerstva financí Brian Nelson.

Sankce pro dotčené subjekty znamenají zmražení veškerých majetků ve Spojených státech, v nichž mají poloviční nebo vyšší podíl, a rovněž zakazují třetím stranám uzavírat s těmito subjekty jakékoliv transakce na území USA.

Reklama

Doporučované