Hlavní obsah

Uvolnění aktiv výměnou za zbraně. Rusko se dále sbližuje se Severní Koreou

Foto: Shutterstock.com

Rusko a Severní Korea se stále více sbližují. Ilustrační obrázek.

Reklama

Rusko uvolní téměř třetinu zmražených aktiv Severní Koreje výměnou za vojenské vybavení, Moskva by měla Pchjongjangu umožnit i otevření bankovního účtu. Díky tomu by se mohla Severní Korea dostat z mezinárodní izolace, píše NYT.

Článek

Rusko uvolní část zmražených aktiv Severní Koreje. Částka v hodnotě devíti milionů dolarů z celkových 30 pomůže Pchjongjangu vymanit se z mezinárodní izolace, do které jej uvrhly restrikce OSN, a zajistí mu přístup ke globálnímu bankovnímu systému. Informuje o tom New York Times s odvoláním na své zdroje.

Nebude to ale zadarmo. Severní Korea by měla podle New York Times na oplátku Moskvě poskytovat střely a munici, které Kreml poté využije na ukrajinské frontě. Na to, že Severní Korea již nyní výměnou za zbraně od Ruska získává vojenské technologie, upozornil deník minulý měsíc. Podle něj Rusko hledá dodavatele zbraní i v Íránu.

Kromě uvolnění aktiv by měla Moskva Severní Koreji umožnit otevřít si účet u ruské banky v Jižní Osetii. Tento region je právně sice součástí Gruzie, ale fakticky je zcela závislý na ruské vojenské, hospodářské a finanční pomoci a udržuje s Kremlem blízké vztahy.

Sbližování Ruska se Severní Koreou může posílit pozici Koreje na mezinárodním poli. Země se nyní nachází v izolaci, ale díky konexím s Moskvou by se z ní mohla vymanit. Mohla by je využít při navázání spolupráce se zeměmi, jako je Turecko či Jihoafrická republika, které s Ruskem i přes sankce kvůli válce na Ukrajině stále udržují vztahy.

Přestože spolupráce Ruska se Severní Koreou se zdá očividná, podle expertů, které deník oslovil, se bude Rusko snažit jednat velmi opatrně. Je totiž stále členem Rady OSN a je si vědomo stále platících mezinárodních sankcí. „Může vždy říct, že je to soukromý účet, jejich vyšetřovatelé se na to podívají a dále se to nedostane,“ míní James D. J. Brown, profesor politické vědy na tokijské Temple University, která se zaměřuje na vztahy Ruska a východní Asie.

Reklama

Související témata:

Doporučované