Hlavní obsah

„Už nedokážu navázat vztah.“ Intimita je další obětí ruské války

Foto: Profimedia.cz

Po všem, co zažijí na frontových liniích, mají ukrajinští vojáci často problém navazovat intimní vztahy.

Reklama

V zákopech vídají ukrajinští vojáci věci, které si jiní smrtelníci ani nedokážou představit. Po návratu domů tak mají problém se znovu otevřít svým manželkám, případně si partnerku vůbec najít. Trauma jim brání navázat intimitu.

Článek

Když si po devíti měsících strávených intenzivním bojem domluvil třicetiletý ukrajinský voják Vlad přes seznamovací aplikaci rande, byl nadšený. Poté, co se s dívkou setkal tváří v tvář, však zjistil, že ho jeho někdejší kouzlo opustilo.

„Neměl jsem energii na to, abych vedl konverzaci dál než k ‚Jak se máš?‘,“ přiznává pro americký deník The Washington Post voják pod podmínkou, že jeho příjmení nebude zveřejněno. „Pozdravím ji, zeptám se, jak se jí daří… Ale dál už to nejde. Vyžadovalo spoustu energie pokračovat v takovém dialogu. A tu jsem prostě neměl,“ svěřuje se.

Vladova jednotka patří mezi ty, které bojují v takzvané „šedé zóně“. Jde o část území za frontovou linií, kde se provádějí nejnebezpečnější operace. Každý den vídá smrt a zkázu, které výrazně dopadají na jeho psychiku. A vést po tom všem rozhovory, které by jej sblížily s dívkami, se mu zdá nereálné.

Další oběť války

Ruská invaze na Ukrajinu změnila téměř každý aspekt každodenního života. Země čelí hospodářskému kolapsu, sirény denně varují před ruským bombardováním a ukrajinští vojáci na východě země bojují nejen o území, ale i o život.

Intimita se pak stala další obětí války. „Když jste na frontě, neustále vás ostřelují. Jde o nepřetržitý adrenalin, stres. Vidíte zraněné přátele, smrt, každý druh smrti. Nejde to zvládat donekonečna,“ vysvětluje podporučík ukrajinské armády Kyrylo Dolorenko.

Kam směřuje válka?

I po deseti měsících války na Ukrajině je mír v nedohlednu. Příměří teď totiž podle analytika Michala Smetany není pro nikoho výhodné. „Rusko stále okupuje podstatnou část ukrajinského území, navíc ekonomicky důležitého,“ říká.

Dodává, že on i jeho muži si někdy domlouvají schůzky, když mají přestávku od frontových povinností. „Nemáte ale dost času na to, abyste začali být galantní, emocionální a láskyplní,“ myslí si.

„Trauma a romantika nejdou dohromady“

Sexuální terapeut z Kyjeva Alexander Kolomiyčuk pak přiznává, že na začátku války mohla existovat určitá přitažlivost v odvážném ukrajinském odporu. Ta se ale rychle rozplynula. „Nahradila ji psychologická tíha nesčetných válečných traumat,“ popisuje Kolomiyčuk.

Až sto tisíc vojáků bylo zabito nebo zraněno, víc než pět milionů ukrajinských civilistů muselo opustit své domovy. Víc než deset milionů lidí po celé zemi pak v tuto chvíli čelí humanitární katastrofě. „Je to skutečné trauma. A trauma a romantika nejdou dohromady,“ tvrdí terapeut. „Když lidé bojují o přežití, nemyslí na intimitu ani na sex. Takové věci jsou potěšení, zábava. A na to ve válce není čas,“ uzavírá.

Vojáci ve válečné zóně jsou navíc často nuceni otupit své pocity. Válka je nutí potlačit strachy, úzkosti nebo deprese. Po návratu domů tak mohou mít problém se znovu otevřít svým manželkám nebo partnerkám. „Myslíte v režimu přežití, jste nedůvěřiví vůči ostatním,“ uvedl profesor lékařské fakulty Bostonské univerzity Casey Taft, který pracuje s válečnými veterány a jejich partnery. „Vysloužilí vojáci pak mohou obviňovat své partnerky, že je podvádějí. Je pro ně těžké vypnout ten režim přežití, i po návratu domů,“ informuje lékař.

Problém je také v dlouhodobém odloučení bojujících od jejich milovaných. Třiačtyřicetiletý Jaroslav Sačko americkému deníku přiznal, že svou ženu a děti neviděl už téměř rok. „Bojím se, jak bude manželka reagovat, až se znovu shledáme. Bude to, jako bych ji nikdy nepotkal, jako bych ji nikdy neviděl. Skoro jako setkání s cizincem,“ posteskl si s tím, že bude nezbytné, aby se se ženou znovu navzájem poznali.

Jak se za posledních deset měsíců měnila válka na Ukrajině?

Boje na Ukrajině se podle bezpečnostního analytika Michala Smetany odehrávají ve čtyřech hlavních oblastech. Z map, které zpracoval server Seznam Zprávy, vyplývá, že změny na frontových liniích jsou v poslední době minimální. Prohlédněte si, jak se frontová linie měnila.

Válka proměnila zájem o erotické zboží

Právě odloučené páry teď ale zůstávají hlavními zákazníky ukrajinských sexshopů. Larysa Gončarová provozuje jeden takový obchod v ukrajinském Dněpru a tvrdí, že válka jí příjmy nijak výrazně nesnížila.

„Prodává se sice méně spodního prádla – kvůli skutečnosti, že hodně žen z Ukrajiny odjelo – zaznamenáváme ale prudký nárůst zájmu o sexuální pomůcky pro páry ve vztahu na dálku,“ řekla Gončarová. „Uprostřed častých výpadků elektřiny roste zájem také o hračky s LED světly nebo kondomy svítící ve tmě,“ doplnila s tím, že vojákům nabízí dvacetiprocentní slevu na veškeré zboží.

Navzdory všem hrůzám ale válka píše i romantické příběhy. Přinejmenším několik ukrajinských vojáků se během pauzy od frontových povinností oženilo, některé Ukrajinky se zamilovaly do zahraničních bojovníků, kteří přišli Ukrajině pomoct ve válce proti Rusku. Mnoho obyvatel také říká, že válka je přinutila urychlit hlavní životní milníky: rozchody, zásnuby i nové vztahy.

„Nemůžete jen tak sedět a čekat, až zhasnou světla a vyletí rakety,“ říká muž jménem Artem, který svou přítelkyni potkal na večírku měsíc po začátku ruské invaze a poté, co kvůli válce přišel o práci, je nový vztah hlavním důvodem, proč zůstává na Ukrajině. „Musíme jít dál, musíme žít a musíme se milovat. Tak jsme tady,“ uzavírá.

Reklama

Doporučované