Hlavní obsah

V Alpách někdo vykradl pokladničku. Kvůli lupu vylezl přes dva kilometry

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Shutterstock.com

Ilustrační foto.

Reklama

Zloději ve Švýcarsku zdolali jednu z nejnáročnějších zajištěných horolezeckých cest v Alpách, aby vykradli pokladničku s dobrovolnými finančními dary, které slouží k udržování cesty. Neznámý dárce se nabídl, že škodu zaplatí.

Článek

Ve Švýcarsku někdo ukradl pokladničku s příspěvky od dárců na údržbu ferraty. Členy horolezeckého klubu šokovalo zejména to, že za krádeží zřejmě stojí zkušení lezci, tedy jejich kolegové, informovala BBC.

„Co je to za lidi?“ ptal se klub na svém facebooku. O cestu se starají jeho členové bez nároku na honorář a zcela dobrovolně. Podle lidí, kteří dorazili na místo činu, musela být krádež precizně naplánovaná. Pokladnička byla zničená a prázdná. Kromě toho, že pachatelé byli skvělí horolezci opatření špičkovým horolezeckým vybavením, měli s sebou také potřebné náčiní pro zničení pokladničky.

K loupeži totiž došlo ve výšce 2350 metrů nad mořem. Ferrata vede přes průsmyk Gemmi a je považována za jednu z nejtěžších tras v Alpách. Na škále od jedné do pěti je označená pětkou.

Najít pachatele bude podle vyšetřovatelů poměrně obtížné, protože se v těchto dnech vzhledem k ideálním podmínkám pohybovalo v oblasti mnoho nadšenců, kteří se rozhodli ferratu zdolat.

Poloha průsmyku Gemmi ve švýcarských Alpách:

Klub si nebyl jistý, jaký objem peněz se v pokladničce nacházel. Předpokládá se, že si zloději mohli odnést 400 až 500 švýcarských franků (více než 10 000 Kč). Klub doufá, že se ve zlodějích pohne svědomí a ukradené peníze vrátí. Údržba ferraty ale v ohrožení není, protože neznámý dárce dnes klubu nabídl 500 švýcarských franků, aby sesbírané příspěvky nahradil.

Švýcarsko je jedna z mála zemí, kde je více než běžné platit hotově. Zároveň je běžné, že se Švýcaři o své horolezecké trasy starají zcela dobrovolně a zdarma. Jediné peníze tak pocházejí od drobných dárců. Většina obyvatel alpské země to respektuje a podporuje. Tato krádež ale může změnit pohled na to, jak dary přijímat. Nabízí se bezhotovostní platba kartou nebo QR kódem.

Reklama

Doporučované