Hlavní obsah

V Bělorusku je ruská delegace, Zelenskyj tam vyjednávat nehodlá

Foto: AFP PHOTO / Ukraine presidency / handout, Profimedia.cz

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj je podle vlastních slov ruským cílem číslo 1. Na Ukrajině však zůstává.

Reklama

Do Běloruska dorazila ruská delegace, aby zahájila vyjednávání se zástupci Ukrajiny. Prezident Zelenskyj ovšem odmítá vyjednávat v zemi, která se na agresi Ruska podílí.

Článek

Ruská delegace v neděli přijela do Běloruska, kde by měla jednat se zástupci ukrajinské strany, oznámila agentura TASS s odvoláním na mluvčího ruského prezidenta Dmitrije Peskova. Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj ale vzápětí uvedl, že nehodlá se zástupci Moskvy vyjednávat v Bělorusku, které má podíl na ruské agresi proti jeho zemi, píše agentura Reuters.

Zelenskyj dodal, že zůstává otevřený možnosti rozhovorů na jiném místě, které se nezapojilo do agrese proti Ukrajině. Pokud by se tato jednání uskutečnila, byla by první od 24. února, kdy Rusko zahájilo invazi na Ukrajinu.

Poradce ukrajinské prezidentské kanceláře Mychajlo Podoljak prohlásil, že pozice prezidenta Zelenského zůstává stejná - akceptuje jen skutečné rozhovory, žádná ultimáta. Ruská delegace se do Běloruska vydala s vědomím, že je její cesta zbytečná, dodal Podoljak.

Podle Peskova jsou v delegaci zástupci ministerstva zahraničí a obrany, ale také kanceláře prezidenta Vladimira Putina, kteří na své ukrajinské protějšky čekají v běloruském městě Gomel.

„V souladu s dosaženou dohodou přijela do Běloruska na jednání s Ukrajinci ruská delegace,“ uvedl Peskov. „Jsme připraveni zahájit tato jednání v Gomelu.“

Válka na Ukrajině

Foto: Seznam Zprávy, Shutterstock.com

.

Podívejte se, jak pomoci Ukrajině. Reportéři Seznam Zpráv se už pošesté vydali na Ukrajinu, podívejte se na jejich očitá svědectví z válkou zmítané Ukrajiny. Seznam Zprávy v ukrajinštině (praktické informace, zprávy, příběhy) – Українські новини.

To nejdůležitější k dění na Ukrajině shrnujeme každý všední den v newsletteru Tečka. Přihlaste se k odběru.

Reklama

Doporučované