Hlavní obsah

V Bělorusku zemřel za mřížemi šestý politický vězeň

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Shutterstock.com

Ilustrační foto.

Reklama

V Bělorusku došlo ke smrti dalšího politického vězně. Byl jím Aljaksandr Kulinič. Jedná se již o šestý takový případ, v Bělorusku je aktuálně téměř 1400 politických vězňů.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

V běloruské vazbě zemřel jednapadesátiletý Aljaksandr Kulinič, kterého úřady obvinily z urážky autoritářského vůdce země Alexandra Lukašenka. Oznámila to dnes lidskoprávní organizace Vjasna, podle níž je Kulinič šestý politický vězeň, jenž zemřel v Bělorusku za mřížemi. Podle oficiálních údajů zemřel na ischemickou chorobu srdeční, napsalo Rádio Svoboda.

Agentura AP poznamenala, že Kulinič byl ve vazební věznici ve městě Brest, která je známá tvrdým zacházením s opozičními aktivisty. „Vyzývám naše mezinárodní partnery, aby přijali opatření, která zabrání dalším ztrátám na životech,“ napsala na síti X v souvislosti s Kuliničovou smrtí běloruská opoziční vůdkyně Svjatlana Cichanouská.

Běloruské bezpečnostní složky Kuliniče podle médií zadržely na konci února poté, co zveřejnil na sociálních sítích příspěvky kritizující Lukašenka. Podle Rádia Svoboda byl také proti ruské invazi na Ukrajinu a kritizoval účast Běloruska, jehož území Moskva v únoru 2022 využila pro svou rozsáhlou vojenskou agresi proti sousední zemi.

Soud s ním měl začít 16. dubna, uvedla Vjasna. Kulinič byl podle ní podplukovníkem v záloze a kdysi působil u výsadkových sil. V poslední době se věnoval podnikání s doplňky stravy. „Aljaksandr Kulinič nebyl na seznamu politických vězňů, protože ochránci lidských práv o jeho pronásledování bohužel nevěděli. Nepochybně ale byl politickým vězněm,“ uvedla Vjasna a označila ho za šestého politického vězně, který v zemi zemřel za mřížemi.

V zemi je podle Vjasny téměř 1400 politických vězňů včetně zakladatele této organizace Alese Bjaljackého nebo jedné z čelných opozičních představitelek Maryje Kalesnikavové. Cichanouská dnes napsala, že mnoho běloruských politických vězňů nemůže komunikovat s vnějším světem a není známo, zda jsou živí, nebo mrtví.

Reklama

Doporučované