Hlavní obsah

V bojích na Ukrajině padl známý vývojář, je podepsán pod hrou Stalker

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Twitter.com/warlockracy

Volodymyr Ježov, vývojář hry Stalker, padl v bojích o Bachmut.

Reklama

O smrti herního vývojáře Volodymyra Ježova kolovaly informace na sociálních sítích již v posledních dnech, až v pondělí je potvrdilo ukrajinské ministerstvo obrany.

Článek

Volodymyr Ježov, jeden z vývojářů známé ukrajinské videohry Stalker, byl zabit v boji proti Rusům poblíž města Bachmut na východní Ukrajině, informovalo ukrajinské ministerstvo obrany na twitteru.

„Dnes při obraně Ukrajiny zemřel můj bratr, otec dvou dětí, věrný přítel s upřímným srdcem. Říkával, že šťastná budoucnost pro naše děti se tvoří díky boji, který v současnosti vede ukrajinský lid. Doufám, že jsi dospěl k lepšímu světu, bratře,“ napsal sourozenec zemřelého Ježova na facebooku.

Volodymyr dříve pracoval pro studio GSC GameWorld; byl známý jako jeden z vývojářů videohry Stalker. Jedna z postav v této hře, Loki, byla založena na Volodymyrově vzhledu.

Ukrajinské studio GSC Game World, které hru vyvíjelo, již dříve oznámilo, že na podporu Ukrajiny ve válce s Ruskem vybralo 800 tisíc amerických dolarů.

Studio vzniklo v roce 1995, první sídlo mělo v Kyjevě. Poprvé se prosadilo v Rusku a na Ukrajině díky vývoji herní série Cossacks, na níž se Ježov rovněž podílel. Účastnil se i vývoje her Heroes of Annihilated Empires nebo Alexander.

Hra Stalker, která spatřila světlo světa v roce 2007, se odehrává v okolí černobylské elektrárny po havárii v roce 1986. Šlo o akční bojové hry z pohledu první osoby. V letošním roce mělo vyjít dlouho očekávané pokračování, kvůli válce na Ukrajině ale bylo vydání hry odloženo.

Portál GAMEINSIDE informoval, že Volodymyr Ježov nastoupil do ozbrojených sil Ukrajiny záhy po 24. únoru, kdy Rusko vpadlo na Ukrajinu.

Není to poprvé, co v konfliktu zahynul herní vývojář. Před dvěma měsíci zemřel v boji proti Rusům Andrij Korzinkin, animátor hry Mass Exodus.

Reklama

Doporučované