Hlavní obsah

V Británii chybí léky, situaci zhoršil i brexit

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: EHStockphoto, Shutterstock.com

Některé společnosti přestaly dodávat léky do Anglie kvůli byrokratické zátěži. Ilustrační fotografie.

Reklama

Podle britských lékárníků je nedostatek některých léků tak dramatický, že ohrožuje zdraví, dokonce i životy pacientů s vážnými onemocněními. Zpřístupňování nových léků je navíc v Anglii pomalejší než v Evropské unii.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Nedostatek léků je ve Spojeném království „novým normálem“, který se ještě zhoršuje v důsledku brexitu, varuje zpráva zdravotnického think tanku Nuffield Trust. Dramatický nárůst počtu nedostupných léků v poslední době způsobil vážné problémy lékařům, lékárníkům, NHS i pacientům, píše The Guardian.

Počet varování, která farmaceutické společnosti vydaly ohledně hrozících problémů se zásobováním určitými přípravky, se více než zdvojnásobil z 648 v roce 2020 na 1634 v loňském roce. Mark Dayan, hlavní autor zprávy a vedoucí programu Brexit společnosti Nuffield Trust, uvedl: „Nárůst nedostatku životně důležitých léků ze vzácného na běžný je šokujícím vývojem, který by před deseti lety očekával jen málokdo.“

Spojené království se od loňského roku potýká s velkým nedostatkem léků na léčbu ADHD, cukrovky 2. typu a epilepsie. Tři léky na ADHD, kterých byl nedostatek, se měly vrátit do běžného oběhu do konce roku 2023, ale stále je obtížné je získat. Šéfové lékáren varovali, že nedostatek některých léků dosáhl takové úrovně, že ohrožuje zdraví, dokonce i životy pacientů s vážnými chorobami.

Británie se v posledních letech potýkala s nedostatkem léků kvůli pandemii koronaviru, inflaci i válce na Ukrajině. Problém ale výrazně zhoršil už odchod Británie z EU v roce 2020, uvádí se ve zprávě. Byrokracie po brexitu přiměla některé firmy k tomu, aby zcela přestaly dodávat do Spojeného království. Podle zprávy je navíc Spojené království mnohem pomalejší než EU při zpřístupňování nových léčiv.

Královská farmaceutická společnost, která zastupuje lékárníky, vyzvala ministry, aby změnili zákon a umožnili komunitním lékárníkům obcházet nedostatek léků tím, že budou pacientům vystavovat mírně odlišné recepty, jak to již dělají jejich kolegové v nemocnicích.

„V současné době platí, že pokud je k dispozici tekutá verze léku, ale byly předepsány tablety, které nejsou na skladě, lékárník nemůže tekutou verzi poskytnout,“ řekl James Davies, ředitel společnosti pro Anglii. Pacienti se tak často musejí vrátit ke svým lékařům pro nový recept, což oddaluje přístup k lékům a zatěžuje tamní praktické lékaře.

Reklama

Doporučované