Hlavní obsah

V Bruselu skončí „pan Green Deal“, který vytáčel Babiše i Topolánka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Shutterstock.com

Frans Timmermans na snímku z října 2022.

Reklama

Místopředseda Evropské komise Frans Timmermans oznámil, že bude kandidovat v listopadových volbách v Nizozemsku.

Článek

Do obecného povědomí v Česku pronikl asi více než mnozí ostatní eurokomisaři. Jako jeden z místopředsedů unijní „vlády“ má Frans Timmermans na starost boj s klimatickou změnou a zosobňuje soubor opatření nazvaný Zelená dohoda pro Evropu, který je i v Česku známější pod anglickým názvem „Green Deal“.

Timmermansova letitá kariéra v Bruselu (členem Evropské komise je od roku 2014) však brzy skončí. V úterý potvrdil informaci nizozemského tisku, že chce na podzim kandidovat za levicovou koalici v tamních parlamentních volbách a stát se příštím nizozemským premiérem.

Zatímco agentura Reuters napsala, že odchod zkušeného vyjednavače o klimatu způsobí v EU otřesy, některé české politiky jeho rozhodnutí zřejmě nemrzí.

Díky zarputilosti při prosazování agendy, jako bylo například snižování emisí skleníkových plynů nebo omezování spalovacích motorů, byl socialista Timmermans v Česku občas vykreslován jako fanatik, který chce členským státům diktovat šílené nápady z Bruselu.

Kontext

Návrh, který měl přimět zemědělce k důslednější ochraně životního prostředí, chtěla zablokovat nejsilnější frakce Evropské lidové strany. Nakonec ho ale europoslanci schválili.

Když se před čtyřmi lety ucházel o nejvyšší post v komisi, tehdejší premiér Andrej Babiš označil takovou možnost za „absolutní katastrofu“. Měl přitom na mysli hlavně Timmermansovy názory na přijímání migrantů. Později však Babiš za Česko odsouhlasil podobu Green Dealu.

Kriticky se do Timmermanse opíral také jiný bývalý předseda české vlády Mirek Topolánek a další lidé z pravicové části politického spektra. Europoslanec za ODS Alexandr Vondra mu loni vyčetl, že Česko podrazil, když původně sliboval měkčí limity u emisní normy pro automobily Euro 7, slib ale nedodržel.

Například u Pirátů si Timmermans na druhou stranu vysloužil celkem uznání.

„Je určitě řada věcí, které bych z pozice místopředsedy komise pro Green Deal řešil jiným způsobem a Timmermansova řešení beru jako nutné zlo. Zároveň je třeba mu přiznat, že připravil a v politicky velice složitém prostředí EU i prosadil nejkomplexnější balíček klimatických zákonů na světě. V tuto chvíli má v podstatě hotovo, a může se tak asi sám rozhodnout, kam chce pokračovat,“ uvedl pro Seznam Zprávy pirátský europoslanec Mikuláš Peksa. Drtivá většina českých kritiků podle něj Timmermansovi „nesahá ani po kolena“.

Timmermans ve čtvrtek prohlásil, že o své chystané kandidatuře v nizozemských volbách už informoval kolegy z komise. Očekává se, že před podzimem svůj bruselský post opustí a zapojí se do kampaně v Nizozemsku. Ve své zemi je známý, v letech 2012 až 2014 působil jako ministr zahraničí v jednom z předchozích kabinetů odstupujícího premiéra Marka Rutteho.

Reklama

Doporučované