Hlavní obsah

V Hamburku proti Alternativě pro Německo demonstrovalo přes 50 tisíc lidí

Foto: Shutterstock.com

Předseda Alternativy pro Německo Tino Chrupalla a spolupředsedkyně strany Alice Weidelová. Ilustrační fotografie.

Reklama

Na dnešní demonstraci proti krajní pravici se v Hamburku sešlo více než 50 tisíc osob. Pořadatelé museli protest kvůli tlačenici předčasně ukončit. Na místě totiž kolabovali někteří lidé a hasiči se k nim skrze dav nemohli dostat.

Článek

V Hamburku se dnes na demonstraci proti krajní pravici a straně Alternativa pro Německo (AfD) sešlo podle policie přes 50 tisíc lidí. Pořadatelé pak protest s ohledem na bezpečnost účastníků ukončili, napsala agentura DPA. Původně se očekávalo, že demonstrantů bude kolem 10 tisíc.

Demonstraci svolali organizátoři pod heslem „společně proti pravicovému extremismu a neonacistickým skupinám“. Účast byla mnohem masovější, než se předpokládalo - na promenádu Jungfernstieg na břehu jezera Alster podle Kazima Abaciho z pořadatelského spolku přišlo na 80 tisíc lidí, podle policie to bylo zhruba 50 tisíc lidí. „Shromáždění musíme předčasně ukončit,“ uvedl v podvečer Abaci. Podle něj kvůli tlačenici někteří lidé kolabovali a dav už neumožnil ani průjezd hasičských vozů.

Ke shromáždění dnes promluvil mimo jiné sociálnědemokratický starosta Hamburku Peter Tschentscher. „Vzkaz AfD a jejím pravicovým sítím je následující: My jsme většina a jsme silní, protože nás žene odhodlání, že si naši zemi a naši demokracii po roce 1945 už podruhé zničit nenecháme,“ řekl.

Protesty se v celém Německu konají v reakci na článek investigativní skupiny Correctiv, která minulý týden napsala, že loni v listopadu v Postupimi na tajné schůzce jednali zástupci krajní pravice o tom, jak z Německa vystěhovat miliony lidí s přistěhovaleckým původem. Schůzky se účastnili členové spolku WerteUnion, příslušníci krajně pravicového identitárního hnutí a také členové AfD.

Velké demonstrace se chystají v několika německých městech i o víkendu. Podle agentury DPA se čeká, že na protestní akce v Hannoveru, Mnichově, Drážďanech či Berlíně dorazí tisíce lidí.

Reklama

Doporučované