Hlavní obsah

Češi rabovali a kradli, tvrdí o dvou bojovnících ukrajinský prapor

V Kyjevě vyslýchali dva české bojovníky. Jejich prapor je viní z rozkrádání majetku civilistů v Irpini a že kradli věci spolubojovníkům.Video: Ray Baseley, Roman Havelka, Seznam Zprávy

 

Reklama

Zjištění reportérů Seznam Zpráv v Kyjevě: Dva Češi, kteří se přidali k praporu Zakarpatská Síč a bojovali po boku Ukrajinců při osvobozování Kyjevské oblasti, strávili den na výslechu. Obvinění nakonec nebyli.

Článek

Reportéři Seznam Zpráv Ray Baseley a Roman Havelka v posledních dnech natáčeli v Irpini, Hostomelu i Buči. Městech, odkud se ukrajinským oddílům podařilo na konci března vytlačit okupační ruské jednotky. V oblasti se pohybovali společně s nezávislým praporem Zakarpatská Síč, jehož členy je řada Čechů, kteří přišli na Ukrajinu pomoci bojovat proti Rusům.

V úterý večer si pro dva z českých bojovníků – Filipa a Daniela – přišlo komando jejich praporu. Zadrželi je v jedné z improvizovaných cel jednotky v budově opuštěné indické ambasády.

Z informací, které reportéři nashromáždili, vyplývá, že je prapor viní z rozkrádání majetku civilistů v Irpini. A také z toho, že kradli věci svých spolubojovníků.

Plnou identitu obou mužů redakce zná a je s nimi v kontaktu. Vzhledem k tomu, že podle poznatků Seznam Zpráv v příběhu nakonec nepadlo žádné obvinění, nebudeme jejich příjmení zveřejňovat.

V praporu však mají o jejich provinění jasno: „Situace je taková, že policie a naši vojáci zjistili, že vaši chlapi z Česka u sebe měli věci, které kradli z domů, kde v Irpini byli. Nevíme, kde ty věci ukradli, ale bojovali v Irpini, což znamená, že tyto věci pochází od civilistů,“ sdělila reportérům mluvčí praporu Zakarpatská Síč. „Měli s sebou dokonce i ukradené věci chlapců z našeho praporu, se kterými tam bojovali.“

Mluvčí Zakarpatské Síče ve středu potvrdila, že muži byli převezeni na policejní stanici a podrobeni výslechu. „Pro nás je to velice nepříjemná situace, ale musíme se řídit zákony. A je jedno, o koho jde,“ dodala.

Reportéři u policejní stanice čekali; ve středu večer byli oba Češi propuštěni.

„Jsme zbití jak hovada, zlomený nos, bylo to šílené. Ale ustál jsem to,“ popsal výslech Filip. Na otázku, z čeho je prapor vinil, odpověděl: „Krádež tady mám, nějaké pašování granátů… Musím končit.“

Vyšetřovatel Kyjevské kriminální policie Dima Plat Seznam Zprávám sdělil, že proti oběma mužům nakonec nebude vzneseno žádné obvinění. Podle zdrojů, s nimiž reportéři hovořili, k tomuto závěru policie dospěla s ohledem na nedostatek prokazatelných důkazů.

Redakce s vyslýchanými českými bojovníky ve čtvrtek natočila rozhovor, který právě připravujeme.

Oba odmítají, že by se provinili jinak než kdokoli jiný v jednotce. Ve smyslu, že si v opuštěných domech brali teplé oblečení či zbraně, co tu nechali předchozí bojovníci. „Řekli nám: Co si najdete, co vám bude vyhovovat, to si můžete vzít,“ řekl Daniel. „Ono by to ty kluky ani nenapadlo, ale když dostaneme pokyn: ‚Vezměte si, co potřebujete‘, tak každý pochopí, že si prostě vezme, co potřebuje. Ať je to baret, ať to jsou kalhoty.“

Zatím není jasné, co bude s Čechy dál; k praporu se však už vrátit nemůžou.

Ministerstvo zahraničí přesnější informace o případu nemělo. „Dostali jsme informaci o jednom českém občanovi na území Ukrajiny a tuto informaci nyní prověřujeme. Více nemůžu v tuto chvíli sdělit,“ uvedla ve středu v noci mluvčí české diplomacie Lenka Do.

A podobně případ neznala ani ministryně obrany Jana Černochová. Na žádost redakce o vyjádření obecně uvedla: „Pokud to byli čeští vojáci nebo příslušníci aktivních záloh, potom by tu záležitost prověřovalo vojenské zpravodajství. Řešila by to vojenská policie a možná bych to řešila i já, podle vážnosti prohřešku. Buď to jsou záležitosti trestní, nebo na úrovni přestupků a kázeňských řízení.“

Reklama

Doporučované