Hlavní obsah

V Moskvě pohřbili Duginovou. Ukrajina označila její smrt za dílo FSB

Foto: Profimedia.cz

Ruský ideolog Alexandr Dugin na pohřbu své dcery Darji.

Reklama

Darja Duginová zemřela v sobotu po výbuchu svého auta na předměstí Moskvy. Moskva z její smrti viní Ukrajinu, Kyjev ale výbuch označil za dílo ruské FSB.

Článek

V Moskvě se v úterý konal pohřeb zavražděné dcery ruského nacionalistického ideologa Alexandra Dugina. Darja Duginová (29) zemřela v sobotu, když explodoval její vůz. Ruská tajná služba FSB obvinila z její smrti ukrajinské zpravodajské služby, což Kyjev odmítá.

Dugin ve svém smutečním projevu na pohřbu v prostorách moskevského televizního studia Ostankino řekl, že jeho dcera zemřela „za národ a za Rusko“.

„S její maminkou jsme jí radili, aby se stala filozofkou. A to se jí povedlo. Snažila se v této oblasti posouvat. K jejím prvním slovům patřilo Rusko, naše velmoc, národ a impérium,“ řekl podle portálu Meduza při posledním rozloučení Dugin. Prohlásil také, že svoji dceru vedl k víře a že dětství strávila na pravoslavných táborech a chodila do kostela.

Poslední rozloučení se podle fotografií ale neodehrálo v kostele, nýbrž v civilně vyhlížející místnosti moskevského televizního studia. Duginová spočívala v zavřené rakvi na katafalku potaženém černým suknem, u kterého drželi čestnou stráž dva muži.

Na pohřeb dorazili kromě nejbližších zesnulé také například předseda poslaneckého klubu Liberálně-demokratické strany Ruska (LDPR) Leonid Sluckij nebo místopředseda dolní komory ruského parlamentu Sergej Něverov, informovala agentura RIA Novosti.

Dugin mimo jiné uvedl, že vnímá, jak se jeho dcera těší z řádu Odvahy, který jí posmrtně udělil prezident Vladimir Putin. Dodal, že dcera mu při jejich posledním rozhovoru řekla, že se cítí být „hrdinkou a vojákem“ a že chce být „na straně světla“.

Rusko už našlo viníka

Ruská tajná služba obvinila z vraždy Duginové ukrajinskou občanku. Hned dva dny po činu prý podrobně zmapovala její pohyb po Rusku.

Duginová se v sobotu podle ruskojazyčné verze serveru BBC se svým otcem účastnila festivalu Tradice nedaleko Moskvy. Dvojice poté měla společně odjet autem. Dugin ale nakonec usedl do jiného vozu a jel hned za dcerou.

Její Land Cruiser vyletěl podle agentury TASS do vzduchu za jízdy nedaleko obce Bolšije Vjazjomy asi 25 kilometrů od Moskvy zhruba ve 21:00 moskevského času. Automobil explodoval, narazil do svodidel a začal hořet.

K odpovědnosti za smrt Duginové se přihlásila neznámá ruská partyzánská skupina s názvem Národní republikánská armáda. Podle agentury AP to oznámil bývalý ruský poslanec a opoziční aktivista Ilja Ponomarjov. AP upozornila, že nebyla schopna existenci skupiny ověřit.

Ruská tajná služba FSB ale obvinila z vraždy Duginové ukrajinské tajné služby, za přímou pachatelku označila ukrajinskou občanku. Kyjev to odmítá a naopak považuje útok za dílo FSB.

„My tímhle způsobem nepracujeme. Máme pro naše chlapce a dívky důležitější věci na práci. Nemáme s explozí, která zabila tuto paní, nic společného – je to práce ruských tajných služeb,“ prohlásil šéf ukrajinské Rady národní bezpečnostní a obrany Oleksij Danilov.

Duginová plně podporovala ideologii svého otce a byla jeho pravou rukou. Hlasitě podporovala ruskou invazi na Ukrajinu. Podle BBC psala pod pseudonymem Darja Platonovová politické články pro prokremelskou stanici RT a nacionalistickou televizi Cargrad. Americké a britské úřady ji obvinily ze šíření dezinformací a zařadily ji na sankční seznam.

Reklama

Doporučované