Hlavní obsah

V Peru se po razii u prezidentky vyměnilo šest ministrů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Shutterstock.com

Loni v lednu vyšly do ulic hlavního města Limy tisíce demonstrantů. Ilustrační fotografie.

Reklama

V peruánské vládě se v pondělí vyměnilo šest ministrů. Stalo se tak poté, co policie vyrazila dveře u sídla tamní prezidentky. Pátrala po údajné nelegálně pořízené sbírce luxusních hodinek.

Článek

Vláda jihoamerické země Peru se znovu otřásla. Šest vládních představitelů včetně ministra vnitra Víctora Torrese podalo rezignaci v návaznosti na údajné nezákonné obohacování se prezidentky Diny Boluarteové. Ta je vyšetřována kvůli svým luxusním hodinkám značky Rolex, píše agentura Reuters.

Vyšetřování začalo v polovině března, když televizní pořad upozornil, že Boluarteová nosí hodinky Rolex, které mají v Peru hodnotu až 14 000 dolarů (přes 300 tisíc korun). V dalších televizních pořadech byly později zmíněny nejméně dvoje další, uvádí AP.

Pondělní otřes kabinetu pak vyvolala žádost zákonodárců parlamentu o prezidentčino odvolání z funkce pro „trvalou morální nezpůsobilost“ tři dny poté, co policie v rámci vyšetřování vyrazila vstupní dveře její rezidence, zmiňuje agentura.

Policie o víkendu provedla razii v domě a kanceláři prezidentky a hledala důkazy o původu nejméně trojích hodinek značky Rolex. Boluarteová pochybení popřela a trvá na tom, že hodinky zakoupila za vlastní peníze, dodává Reuters.

Všichni ministři, kteří se rozhodli opustit vládu, vyjádřili Boluarteové podporu, přičemž jeden z nich označil policejní razii v prezidentčině domě za „zbytečnou“ a „přehnanou“, píše agentura.

„Odcházím v klidu a s čistýma rukama,“ cituje Reuters Torrese, který dále uvedl, že důvodem jeho rezignace jsou „rodinné a zdravotní problémy“. Další ministři důvody své rezignace neuvedli.

Boluarteová poté jmenovala všech šest nových ministrů – během jediného dne vyměnila zhruba třetinu svého 19členného kabinetu. Mezi nově jmenovanými je i Walter Ortiz, který dosud vedl oddělení ministerstva vnitra pro boj s organizovaným zločinem a nyní převezme funkci ministra, klíčového bezpečnostního úředníka odpovědného za národní policii, zmiňuje agentura.

Rezignace přicházejí v době, kdy premiér Gustavo Adrianzén, který se ujal funkce minulý měsíc, usiluje o získání podpory Kongresu. Vláda se nyní obává, že by jej opozicí ovládaný zákonodárný sbor nemusel podpořit, dodává Reuters.

Reklama

Doporučované