Hlavní obsah

V ruské škole se odpálil bývalý student, několik lidí je zraněno

Foto: Profimedia.cz

Fotografie z msíta útoku ve městě Serpuchov v Moskevské oblasti.

Reklama

Podle zdroje agentury TASS je podezřelý z útoku ve velmi vážném stavu, úřady ho identifikovaly jako bývalého studenta této školy. Údaje o počtu zraněných se zatím rozcházejí, některé zdroje hovoří o osmi až dvanácti zraněných.

Článek

Osmnáctiletý mladík se v pondělí ráno odpálil ve škole, která sousedí s ženským klášterem ve městě Serpuchov v Moskevské oblasti. Informovala o tom regionální kancelář ministerstva vnitra.

„Dnes v 8:24 (6:24 SEČ) vstoupil osmnáctiletý absolvent této vzdělávací instituce do prostor pravoslavného gymnázia vedle kláštera Vvedenskij Vladyčnyj v Serpuchově a odpálil se,“ sdělilo oblastní oddělení ministerstva vnitra agentuře Interfax.

Mladík chtěl zaútočit během ranních modliteb, ale improvizované výbušné zařízení explodovalo při vstupu do gymnázia, píše TASS s odvoláním na nejmenovaný zdroj z bezpečnostních složek.

Policie evakuovala pedagogický sbor i studenty a případ vyšetřuje jako pokus o vraždu. Počty zraněných úřady upřesňují, poslední informace hovoří o osmi až dvanácti.

Podle dřívějších informací agentury TASS podezřelý z útoku zemřel v důsledku ztráty krve. Později však agentura uvedla s odvoláním na nejmenovaný zdroj z bezpečnostních složek, že přežil, ale je ve vážném stavu v nemocnici.

Jeho motivem byla podle předběžných informací nenávist vůči učitelům školy a jeptiškám, citoval Interfax svůj nejmenovaný zdroj, podle něhož byl mladík během studia vystaven šikaně.

Ozbrojené útoky ve školách a na veřejných místech byly v Rusku dlouho poměrně vzácné, ale v posledních letech podobných tragédií přibylo, poznamenala agentura AFP. Rusko v reakci na tyto tragédie zpřísnilo zákony, které upravují nákup zbraní.

Letos v září zahájil střelbu osmnáctiletý student na Permské státní univerzitě, zabil šest lidí.

V květnu devatenáctiletý mladík - bývalý žák - zabil ve škole v Kazani sedm dětí, učitelku a další zaměstnankyni školy.

V roce 2018 zastřelil student odborného učiliště na Ruskem anektovaném Krymu dvě desítky spolužáků i sebe.

Reklama

Související témata:

Doporučované