Hlavní obsah

V Rusku ubili k smrti motorkáře. Vadila mu invaze na Ukrajinu

Foto: Profimedia.cz

Ruští motorkáři měli minulý týden přehlídku na Krymu (ilustrační snímek).

Reklama

Sympatie k Ukrajině. Tak málo stačilo, aby v ruské pohraniční Rostovské oblasti zabili motorkáře. Viktor Galdobin byl vášnivý motorkář a zřejmě doplatil na to, že tyto kruhy v Rusku většinou souzní s režimem.

Článek

V noci na 20. června byl v obci Bolšaja Martynovka místními obyvateli ubit k smrti 49letý motorkář Viktor Galdobin. Místní úřady zahájily trestní řízení podle článku „Úmyslné způsobení těžké újmy na zdraví s následkem smrti z nedbalosti“ a informovaly o zadržení podezřelých. Vyšetřovatelé příčinu jeho smrti neupřesnili.

Web Vjerstka založený ruskými novináři, kteří původně pracovali v dnes zakázaných nezávislých médiích, má ale nově k dispozici video, kde útočníci motorkáře obviňují ze sympatií k Ukrajině.

Záznam podle webu objevil Galdobinův nejlepší přítel, jehož jméno novináři z bezpečnostních důvodů nezveřejňují. K útoku podle videa došlo v místním klubu, kde jeden ze svědků rvačku nahrál. Někdo si záznam uložil a následně jej zveřejnil na internetu.

V padesátivteřinovém klipu je podle webu Vjerstka zřetelně vidět, jak jeho kamaráda bije mladý holohlavý muž. Do Galdobina útočník na videu kope, ten se ale nebrání, jen se snaží před údery schovat.

„Sláva mně! Ukrajina, co? Máš rád Ukrajinu? Máš rád Ukrajinu, co?“ je slyšet na videu křik útočníka, který doplňují vulgární nadávky. Ve videu rovněž křičí žena, která svého „manžela“ vyzývá, aby Galdobina zabil.

Perzekuce vůči lidem, kteří dají najevo odpor vůči invazi

Ruský vysokoškolský učitel zveřejnil záběry z Buči, obratem ho obvinili z diskreditace ruské armády. Totéž zažila učitelka ze základní školy kvůli tomu, že dětem pustila píseň o míru.

Trestům za slova kritická vůči Putinovi neunikají ani známí umělci.

Viktor Galdobin žil ve vesnici Bolšaja Martynovka v Rostovské oblasti a pracoval v místní firmě na výrobu hnojiv. Rozvedl se s manželkou a jeho děti už byly dospělé. Jeho hlavní vášní byly motorky, byl členem místního motorkářského klubu.

„Žil motorkami a mezi tím žil v práci a doma,“ vzpomínal Viktor Nicenko, Galdobinův přítel. „Do klubu vstoupil v osmdesátých letech. Rád jezdil, navštěvoval festivaly. Všichni ho znali a vážili si ho,“ dodal. Motorkáři nazývali Galdobina spisovatelem, protože skládal poezii. Některou zveřejnil na portálu Stihi.ru. Psal je pod dojmem motorkářských srazů a sjezdů.

Řada ruských motorkářských klubů se těší podpoře místních úřadů. Mezi ty nejznámější se řadí kontroverzní Noční vlci, kteří se sice označují za apolitickou organizaci, ruského prezidenta Vladimira Putina však aktivně podporují. V květnu 2022 uspořádali v Petrohradě motorkářskou přehlídku nazvanou „Za vítězství“. Podle webu Vjerstka tehdy projeli centrem města s fotografiemi padlých ruských vojáků.

Noční vlci

Noční vlci jako nejstarší motorkářský klub v Rusku. Mezi lety 2015 a 2017 pořádali jízdy Evropou směrem na Berlín, čímž slaví výročí vítězství nad nacistickým Německem.

V zemích, jimiž projížděli, včetně Česka nebo Polska, se proti jejich přítomnosti zdvihla vlna protestů. Naposledy v České republice uctili památku padlých vojáků položením věnců na Olšanských hřbitovech v roce 2017.

Podobné akce pořádaly také pobočky klubu Firefighters, jehož členem byl i Galdobin. Jeho názory tak mezi ostatními členy mohly vyvolat značnou nevoli, přestože se klub na začátku konfliktu na Ukrajině postavil do politicky neutrální pozice.

Dne 5. března 2022 totiž Firefighters na sociálních sítích oznámili, že v konfliktu klub nebude stát na žádné straně. „Nezapojujeme se a nebudeme se zapojovat do propagandy ani jedné ze stran. Protože věříme, že to nejcennější, co může být, je lidský život,“ napsali správci klubu na ruské sociální síti VKontakte.

Reklama

Doporučované