Hlavní obsah

V šestnácti na potrat bez souhlasu rodičů. Španělská vláda je pro nový zákon

Foto: Profimedia.cz

Španělská ministryně pro rovnost Irene Monterová.

Reklama

Španělská vláda dala zelenou návrhu zákona, který by odstranil požadavek, aby dívky ve věku 16 a 17 let musely mít souhlas rodičů k umělému přerušení těhotenství.

Článek

Cílem nového zákona je reformovat předchozí legislativu o potratech schválenou konzervativní lidoveckou stranou v roce 2015. Mluvčí vlády Isabel Rodriguezová uvedla, že návrh zákona představuje „nový krok vpřed pro demokracii“, píše BBC.

Současná legislativa, která má své kořeny už v roce 2010, ženám ve Španělsku dává právo na potrat až do 14. týdne těhotenství, což je standardem ve velké části Evropy. Mají také zákonné právo na umělé přerušení těhotenství až do 22. týdne těhotenství v případech, kdy je ohroženo zdraví matky nebo se prokáže vážné poškození plodu.

Každý rok se v zemi uskuteční asi sto tisíc potratů. Teoreticky je předčasné ukončení těhotenství právem každé ženy ve Španělsku, tak jednoduchá situace ale v zemi není a ženy zde čelí mnoha překážkám.

Často mezi ně patří až nepřátelské prostředí ve státních zdravotnických zařízeních, která by podle zákona měla zákrok poskytovat zdarma. I proto ve státních zařízeních potrat v roce 2019 absolvovalo jen okolo patnácti procent žen, zbytek musel zamířit na soukromé kliniky, kde se ale již za potrat platí, uvádí stanice La Sexta.

Ministryně pro rovnost Irene Monterová, která patří mezi autory nového zákona, uvedla, že vládní instituce se musí „zbavit tabu, stigmat a viny ohledně ženských těl“. „Většina (dívek) bude věřit svým rodičům, ale rozhodnutí bude na nich,“ cituje Monterovou server El Diario. Nová legislativa podle ní „rozšiřuje práva“ žen, sexuální a reprodukční práva žen a „činí rozhodný krok k zaručení“ přístupu k potratům.

Pokud návrh zákona schválí i parlament, což na základě shody ve vládě španělská média očekávají, Španělsko se stane první zemí v Evropě, která svým pracovnicím nabídne i placenou menstruační dovolenou.

Návrh zákona o sexuálním a reprodukčním zdraví si klade za cíl dát zaměstnankyním tři dny nemocenské v období menstruace, které se potenciálně může prodloužit až na pět dní. Španělská vláda tvrdí, že tuto nemocenskou zaplatí státní systém sociálního zabezpečení, nikoli zaměstnavatelé.

Nový soubor zákonů, o kterém jako první informovala rozhlasová stanice Cadena Ser, zahrnuje také další změny, které zahrnují například lepší dostupnost hygienických potřeb. Ty by tak nově mohly být zdarma například ve školách. Mimo to má být podle stanice součástí nové legislativy také zrušení DPH z prodeje menstruačních pomůcek.

Kromě toho se nové zákony zaměřují také na sexuální výchovu. V návrhu zákona je tak zmíněna hormonální antikoncepce i takzvaná nouzová antikoncepce hrazená z veřejných peněz a dostupná například v centrech a na akcích, kde probíhá výuka sexuální výchovy.

Reklama

Související témata:

Doporučované