Hlavní obsah

„V4 žije, nejde ale o vřelé spojenectví.“ Co ukázal summit v Praze

Foto: Michal Sula, Seznam Zprávy

Český premiér Petr Fiala po boku maďarského premiéra Viktora Orbána během úterního jednání Visegrádské skupiny.

Reklama

Úterní jednání Visegrádské skupiny nemá podle analytičky Pavlíny Janebové jasného vítěze. Označit se za něj nedají ani Fico s Orbánem, kteří se měli podle mnohých schůzku snažit využít k legitimizaci svých postojů.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Polský premiér Donald Tusk po sérii třaskavých výroků Roberta Fica vzkázal, že pražský summit ukáže, zda má existence Visegrádské skupiny ještě vůbec smysl.

Po schůzce se ovšem premiéři shodli na tom, že i přes rozdíly v česko-polském a maďarsko-slovenském postoji ke konfliktu na Ukrajině existují témata, na kterých se země V4 shodnou a má smysl na nich spolupracovat.

„Dnešní jednání nebylo nejlehčí,“ zhodnotil jednání maďarský premiér Viktor Orbán. Dodal ale, že Visegrád podle něj dál žije.

Že schůzka podle všeho nebyla jednoduchá, nastínila i vyjádření dalších předsedů vlád. „Shodneme se ve dvou věcech: Ruská agrese je hrubým porušením mezinárodního práva a tento postoj sdílejí všechny čtyři naše země. Shodneme se i na tom, že je potřeba pomáhat Ukrajině. Lišíme se v tom, jaká ta forma pomoci má být,“ řekl český premiér Petr Fiala (ODS).

Podle Pavlíny Janebové z Asociace pro mezinárodní otázky úterní schůzka „potvrdila, že zde opravdu funguje jakési V 2+2“. „Ani to ale není žádná novinka,“ říká v rozhovoru pro Seznam Zprávy.

Maďarský premiér Viktor Orbán po jednání prohlásil: „Visegrád žije, Visegrád je důležitý.“ Má pravdu?

Myslím, že má. Na tom se shodli všichni čtyři premiéři navzdory tomu, že byli otevření ohledně toho, že se některé jejich postoje - zejména k Ukrajině a k Rusku - liší. To ale není žádné tajemství ani novinka.

O summitu jsme psali zde:

Premiéři Polska, Slovenska, Maďarska a Česka se v úterý po více než dvouleté pauze potkali v Praze na visegrádském summitu. Jednání popsali jako „nelehké“ a debatu „těžkou“. Podle Orbána Visegrád „dál žije“.

Zatímco Petr Fiala jednal s polským premiérem Donaldem Tuskem, Viktor Orbán se sešel se svým slovenským protějškem Robertem Ficem. Zdálo se tak, že místo Visegrádské čtyřky jde spíše o dvě „visegrádské dvojky“. Co dnešní jednání prozradila o fungování Visegrádské skupiny?

Potvrdila, že zde opravdu funguje jakési V 2+2, ani to ale není žádná novinka. V minulých letech, když byly vlády v některých zemích jiné, jsme viděli, že taktéž fungovalo V 2+2, pokud jde o právní stát. V Česku a na Slovensku byla situace diametrálně odlišná od Polska a Maďarska.

Teď je ta rovnováha 2+2 patrná zejména v postoji k Ukrajině. Slovensko a Maďarsko mají velmi odlišné názory od Česka a Polska.

Myslím, že to, že se premiér Fiala potkal s Donaldem Tuskem na bilaterálním summitu před jednáním V4, je důležitý signál toho, že bilaterální relace s Polskem jsou pro Česko velmi důležité. Dokonce mnohonásobně důležitější než celá Visegrádská skupina.

Dá se říct, kdo z dnešního jednání odešel jako vítěz?

Takovému hodnocení či hledání vítězů bych se vyhnula. Nemyslím si, že by se za vítěze dali označit Viktor Orbán nebo Robert Fico. Na twitteru jsem zaznamenala názory, jako že summit využili k legitimizaci toho, co říkají. Já si to ale nemyslím. I na tiskové konferenci bylo vidět, že jejich postoje nejsou sdíleny Polskem a Českem. A myslím, že zejména polský premiér to dával velmi jasně najevo.

O jednání Tuska s Fialou

Krátce před pražským summitem Visegrádské skupiny jednali ve Strakově akademie premiéři Česka a Polska. Oba politici si notovali. Donalda Tuska prý dokonce překvapilo, jak moc.

Takže pokud jde o vítěze, tak bych to nehodnotila. Myslím, že tento summit nesignalizuje nic přelomového. Prostě jen ukázal, jak si Visegrádská skupina stojí - že pravděpodobně dále přetrvá, ale rozhodně nejde o žádné vřelé spojenectví, jako tomu bylo třeba v minulosti.

Zmínila jste, že podle mnohých byla schůzka pro Orbána a Fica možností, jak legitimizovat své postoje (i když je otázkou, jak se jim toho podařilo využít). Dalo by se shrnout, jaký měl summit přínos pro Fialu s Tuskem?

Myslím, že existence toho formátu a tedy ta dnešní schůzka, která měla nějakým způsobem potvrdit, že ten formát stále existuje a funguje, je pro Česko i Polsko důležitá v tom, že se na některých agendách shodnou, jak ostatně říkali všichni čtyři premiéři.

Zároveň je hodnota Visegrádu dlouhodobě v tom, že tyto čtyři státy spolu geograficky sousedí a je potřeba udržovat dobré vztahy. Z regionálního soužití vždy vyplývají agendy, které je dobré řešit společně. Dnes se zmiňovala energetika, infrastruktura, podobné názory panují zjevně i ohledně migrace, což také není nic nového.

Myslím, že český a polský přístup k V4 je do jisté míry pragmatický. Naznačil to ostatně i Petr Fiala, když řekl, že je potřeba se aspoň pokusit komunikovat s Ficem a Orbánem.

Fico, Orbán a Tusk v Praze:

+13

Reklama

Doporučované