Hlavní obsah

„Přeji mírové nebe.“ Válečný komplic Lukašenko píše Ukrajině k svátku

Foto: Oficiální stránky běloruského prezidenta/President.gov.by

Běloruský diktátor, který poskytl území své země k bombardování Ukrajiny, popřál sousední zemi k výročí nezávislosti „mírové nebe“.

Reklama

Mírové nebe, odvahu, sílu a úspěch při obnově normálního života popřál běloruský diktátor Ukrajincům ke Dni nezávislosti. Lukašenko přitom od začátku ruské invaze Rusku pomáhá.

Článek

Ukrajina si ve středu nepřipomíná jen půl roku od začátku ruské invaze, ale také 31 let od získání nezávislosti na Sovětském svazu. Vzhledem k pokračujícím bojům jsou oslavy omezené, do Kyjeva ale míří gratulace z celého světa.

Připojil se k nim i běloruský diktátor. „Jsem přesvědčený, že stávající rozpory nezničí po staletí budované základy dobrých sousedských vztahů mezi lidmi našich dvou zemí,“ napsal Alexandr Lukašenko podle prohlášení na oficiálních stránkách hlavy státu.

Projev Volodymyra Zelenského k ukrajinskému Dni nezávislosti v originále:

Lukašenkův režim od počátku podporuje ruskou invazi na Ukrajinu. Ačkoli běloruští vojáci se na vpádu přímo nepodíleli, Minsk poskytl Moskvě své území k útoku na Kyjev i k bombardování a ostřelování ukrajinského území.

Ruská vojenská přítomnost na běloruském území podle různých zpráv dál trvá a posiluje. Minulý týden Ukrajina vyjádřila obavy kvůli přítomnosti ruských raket na běloruské vojenské základně pouhých 24 kilometrů od svých hranic.

„Bělorusko bude dál stát za zachováním harmonie a rozvojem přátelských oboustranně zdvořilých vztahů na všech úrovních,“ napsal dále Lukašenko, který v minulosti šířil ruskou propagandu o Ukrajině.

Tři válečné podoby Lukašenka

Mírotvůrce, propagandista a uplakánek. Běloruský diktátor stihl od začátku ruské invaze na Ukrajinu zaujmout všechny tyto polohy.

Například tvrdil, že Ukrajinci vystřelili na Bělorusko několik raket, které běloruské síly sestřelily. Žádné důkazy ale nikdy nepředložil.

Diktátor také popřál Ukrajincům „mírové nebe, toleranci, odvahu, sílu a úspěch při obnově normálního života“.

Spekulace o přímém zapojení Běloruska do války se objevují pravidelně už od jejího začátku. Lukašenko ale soustavně odmítá, že by se do konfliktu zapojil byť jen jediný voják.

Na začátku července mluvil o tom, že jeho země by bojovala jenom v jediném případě: „Pokud vstoupíte na naše území, pokud zabijete naše lidi, pak odpovíme,“ řekl.

Reklama

Doporučované