Hlavní obsah

Válka mění aplikace. Místo parkovacích míst zobrazuje Kyiv Digital kryty

Foto: Drop of Light, Shutterstock.com

Městská aplikace Kyiv Digital hlásí nálety a zobrazuje nejbližší úkryty. Snímek z kyjevského metra, které slouží od začátku války rovněž jako kryt.

Reklama

Oficiální kyjevská aplikace, která dříve umožňovala nákup jízdenek či parkovného, změnila své funkce. Po vpádu ruských vojsk na Ukrajinu se ze služby Kyiv Digital stal nástroj k přežití.

Článek

Válka na Ukrajině změnila mnohé. Včetně tamních městských aplikací. Zatímco před měsícem mohli lidé skrze službu Kyiv Digital nakupovat jízdenky, platit parkovné nebo účty za energie, nyní je tato služba nástrojem, který pomáhá obyvatelům ukrajinského hlavního města přežít.

Aplikace se přizpůsobila současnému dění na Ukrajině. Ke změnám došlo už na začátku ruské invaze za pomoci hlavního představitele digitální transformace v zemi (CDTO) – místostarosty Kyjeva Petra Olenycha. Teď Kyiv Digital varuje před nálety, umí nasměrovat lidi k nejbližšímu protileteckému krytu nebo ke garáži se zásobami benzínu.

Deset výstrah denně

Samotná aplikace vydala během posledních tří týdnů obrovské množství výstrah a šířila i odkazy na oficiální zdroje informací. Lidé si v Kyiv Digital mohou také najít informace o tom, jak například podpořit tamní armádu.

Podle mluvčího CDTO má aplikace v současnosti 1,5 milionu uživatelů. „Kyiv Digital se stal základním nástrojem pro varování ve městě. Mezi novinky patří mapa protileteckých krytů, mapa dostupných lékáren a obchodů s potravinami. Aplikace zobrazuje i místa s vodou a chlebem zdarma, zverimexy nebo humanitární centrály,“ uvedla mluvčí pro server The Guardian.

Podle vědeckého výzkumníka Denyse Malakhatky byla aplikace nápomocná i před invazí: „Služba existuje už nějakou dobu a já jsem ji považoval za velmi užitečnou, protože jste v ní mohli platit za parkování a kupovat si jízdenky.“

V současnosti ale Malakhatka využívá Kyiv Digital především kvůli bezpečnosti. „Aplikace teď posílá upozornění, kdy se máte ukrýt. Také se mi moc líbí, že vám dá i vědět, kdy potenciální útok skončí. Myslím, že je skvělé, že vám oznámí, že je po všem a vy si můžete odpočinout,“ řekl.

Ne každý ale oceňuje, že se aplikace přeorientovala a soustředí se čistě na konflikt. „Denně se ozve osm až deset výstrah. A když spím, nechci je slyšet,“ řekl pro Guardian Kyle Kondratiev, konstruktér svítidel, který je momentálně humanitárním dobrovolníkem.

Aplikace ulehčuje i tankování

V rámci podpory digitální války se ukrajinská vláda rozhodla posílit wifi připojení po celém městě a poskytla internetové odkazy na více než 200 protileteckých krytů. Především proto, aby udržela nouzové informační spojení a umožnila lidem zůstat v kontaktu s příbuznými.

„Museli jsme přizpůsobit naše služby, a taky jsme to udělali. Kyjev a další ukrajinská města pracují soudržněji a produktivněji než kdy jindy a důvod je zřejmý. Hájíme naši zemi, naše města, naše obyvatele, naše rodiče, naše děti a naši budoucnost. Toto je náš domov, takže budeme bojovat,“ uvedl Olenych v prohlášení.

Google na žádost ukrajinské vlády také zavedl rychlé výstražné systémy pro telefony s operačním systémem Android. „Tato funkce doplňuje stávající varovné systémy v zemi a je založena na výstrahách, které již vydává ukrajinská vláda,“ uvedla společnost na firemním blogu.

Aplikace Kyiv Digital se tak stala pro mnoho Kyjevanů nezbytnou pomůckou. Mimo jiné i proto, že obsahuje mapu fungujících čerpacích stanic, kterých je ve městě málo. Řidiči se tak mohou díky aplikaci vyhnout frontám nebo zdlouhavému hledání paliva.

Válka na Ukrajině

Foto: Seznam Zprávy, Shutterstock.com

.

Podívejte se, jak pomoci Ukrajině. Reportéři Seznam Zpráv se už pošesté vydali na Ukrajinu, podívejte se na jejich očitá svědectví z válkou zmítané Ukrajiny. Seznam Zprávy v ukrajinštině (praktické informace, zprávy, příběhy) – Українські новини.

To nejdůležitější k dění na Ukrajině shrnujeme každý všední den v newsletteru Tečka. Přihlaste se k odběru.

Reklama

Doporučované