Hlavní obsah

Vatikán se v novém dokumentu postavil proti změnám pohlaví a teorii genderu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Alessia Pierdomenico, Shutterstock.com

Papež František nové prohlášení podepsal.

Reklama

Vatikán zpřísňuje postoj vůči LGBT+ lidem. V pondělí dal v novém dokumentu jasně najevo, že neschvaluje tranzice, otázku genderu a náhradní rodičovství, ačkoliv před čtyřmi měsíci povolil žehnání párům stejného pohlaví.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Vatikánská Kongregace pro nauku víry (DDF) vydala nové prohlášení „Dignitas infinita“ (Nekonečná důstojnost), které se dotýká práv LGBT+ lidí, tedy leseb, gayů, bisexuálů, trans lidí a dalších queer osob.

Informaci přinesla agentura Reuters. Dokument například odmítá náhradní rodičovství, což odůvodňuje slovy, že se tím porušuje důstojnost náhradní matky i dítěte.

Text se dále vyjadřuje k otázce genderu, když uvádí, že „touha po osobním sebeurčení, jak ji předepisuje teorie genderu, se bez ohledu na základní pravdu, že lidský život je dar, rovná ústupku odvěkému pokušení udělat ze sebe Boha, čímž se dostáváme do konkurence s pravým Bohem lásky, který nám byl zjeven v evangeliu.“

Prohlášení nepřímo zakazuje tranzici, tedy „změnu pohlaví“. Uvádí, že „jakýkoliv zákrok na změnu pohlaví představuje riziko ohrožení jedinečné důstojnosti, kterou osoba získala od okamžiku početí“. Jediný povolený zákrok v případě pohlavních orgánů je podle něj možný pouze v případě odstranění „abnormalit“.

Nic nenasvědčuje tomu, že by nový text byl sepsán jako přímá reakce na spory o požehnání pro osoby stejného pohlaví, protože se připravoval pět let. Kromě zásahu do práv LGBT+ lidí rovněž odsuzuje umělé přerušení těhotenství, eutanazii a trest smrti.

Dokument již schválil papež František. „Předtím požádal, aby se zmínil také o chudobě, situaci migrantů, násilí na ženách, obchodování s lidmi, válce a dalších tématech,“ uvedl v prohlášení šéf DDF kardinál Victor Manuel Fernandez.

Reklama

Doporučované