Hlavní obsah

Ve francouzské armádě budou moci vojáci bojovat až do sedmdesátky

Foto: Profimedia.cz

Francouzští vojáci na cvičení v Cap de Souge na jihozápadě země.

Reklama

Francie chce podle ministra obrany zůstat mezi národy, které jsou tváří v tvář rostoucím hrozbám schopny se ubránit. Výrazně proto zvyšuje věkový limit u rezervistů.

Článek

Věkový limit u aktivních vojenských záloh se zvýší na 70 let, oznámil v úterý francouzský ministr obrany Sébastien Lecornu. Až do 72 let pak budou moci rezervisté sloužit na některých specializovaných pozicích. Právě v úterý měl šéf resortu představit armádní plány na období 2024 až 2030 Radě ministrů.

Vláda tak reaguje na politiku prezidenta Emmanuela Macrona, který hodlá zvýšit počet rezervistů na dvojnásobek, nyní jich je 40 tisíc. Současní rezervisté slouží do 62, respektive 65 let v závislosti na zařazení. Ministr Lecornu pak mluví o cíli dosažení 300 tisíc vojáků, z čehož by rezervisté měli tvořit třetinu.

Jen pro srovnání – věkový limit rezervistů u české armády činí 60 let.

Kvůli aktuálním hrozbám se má zvýšit i rozpočet na obranu, který by se z nynějších 49 miliard eur měl vyšplhat na 69 miliard v roce 2030. 

Mezi hrozbami figuruje podle ministra terorismus, válka na Ukrajině, militarizace vesmíru nebo kyberútoky, citoval Lecornua deník Le Figaro.

Na otázku, jak bude Francie dále schopná vojensky pomáhat Ukrajině, ministr obrany odpověděl: „Ukrajinci na nás čekají na dvou frontách: pozemní část, tedy schopnost pomoci jim provádět účinnou protiofenzivu v nadcházejících týdnech, a pozemní protivzdušná obrana, která chrání bojiště a velká ukrajinská města.“

Reklama

Související témata:

Doporučované