Hlavní obsah

Ve městě, na které tvrdě dopadá válka, lidé stále fandí Putinovi

Foto: Anadolu, Shutterstock.com

Zničený dům v Bělgorodu, který Rusové dávají za vinu ukrajinskému ostřelování.

Reklama

Jen pár desítek kilometrů od hranice s Ukrajinou leží 300tisícové ruské město Bělgorod. Oproti jiným částem země právě jeho obyvatelé v poslední době stále častěji zažívají, co znamená život na válkou zmítané Ukrajině.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Ruským Bělgorodem minulý týden otřásly raketové útoky, které si podle místních úřadů vyžádaly dva mrtvé a na dvě desítky zraněných.

Ve městě proto i nadále zůstávají zavřené školy či obchodní centra, napsala britská BBC s odkazem na gubernátora Bělgorodské oblasti Vjačeslava Gladkova.

Pro místní, kteří podobně jako další Rusové minulý týden zamířili k volebním urnám, jsou útoky za dva roky ruské agrese vůči Ukrajině stále častější realitou.

Moskva z útoků na civilisty viní Kyjev, ten je dlouhodobě popírá. Konkrétně k ostřelování z minulého týdne pak Ukrajina uvedla, že za ním stojí protikremelské ruské ozbrojené skupiny sídlící na Ukrajině.

Odporující skupiny

Legie Svobodné Rusko Ruský dobrovolnický sbor mají své následovníky. Ke skupinám bojujícím s podporou Ukrajiny proti ruské armádě s cílem osvobodit Rusko a svrhnout diktaturu Vladimira Putina se 12. března přidala další jednotka – Sibiřský prapor.

Zvykli jsme si

„Jasně, situace je složitá, ale žijeme blízko hranice… Bylo by přehnané říct, že jsme si na to zvykli,“ popisuje pocity z běžného života v Bělgorodu Vladimir Selezňov. „Je pochopitelné, že samozřejmě vyhrajeme, že zvítězíme, ale lidé mají obavy a strach,“ říká dále pro agenturu Reuters.

Podobné se vyjádřila i Oksana Petrovna. „Je to strašidelné,“ vzpomíná na útoky z minulého týdne. „Výbuchy byly tak silné, že se třásly zdi,“ líčí dění ve volební místnosti, kde působila jako volební pozorovatelka. Komise proto podle ní hlasování přerušila a všichni se běželi schovat do úkrytu.

Právě na Rusy v 300tisícovém Bělgorodu a okolních obcích dopadá válka nejtvrději. Ostřelování si tu od ruské invaze na Ukrajinu vyžádalo desítky obětí. K jednomu z nejhorších útoků došlo loni 30. prosince. Při ostřelování zemřelo 25 lidí a více než 100 dalších utrpělo zranění.

Běžnou realitou života místních se tak staly výstražné sirény, přítomnost vojáků, betonové bloky a všudypřítomný stres před dalšími nálety. Novináři z The Moscow Times dále popisují, že ulice Bělgorodu jsou poloprázdné a obchody zavřené.

Děti z prvního stupně základních škol se učí z domovů. Ty z druhého se pak vzdělávají částečně z domova nebo prezenčně, uvádí dále Reuters.

Tisíce lidí se pak rozhodly před válkou ze svých domovů utéct.

Video: Rusové zveřejnili záběry z pohraničí, kde útočili diverzanti z Ukrajiny

Přítomnost ruských dobrovolníků bojujících na straně Kyjeva i střety na hranici potvrdil mimo jiné ruský proválečný bloger Rybar. V Bělgorodu byly červenými nálepkami označeny vchody domů, kam se dá schovat během ostřelovaní.

Věříme Putinovi

Popularita Vladimira Putina ale ani přes přímé dopady války na Bělgorod a jeho okolí neklesá.

„Není jiná možnost… Věřím, že práci, kterou začal, pokud jde o speciální vojenskou operaci, musí dokončit,“ přibližuje agentuře Reuters svůj pohled na věc žena, která se představuje jako dobrovolnice Galina.

„Je to jediný člověk, který může v naší zemi nastolit pořádek, a to také dělá,“ říká pro The Moscow Times další Ruska Irina. „On to začal a on to dotáhne do konce,“ uvádí s odkazem na kroky ruské armády na Ukrajině.

„Dopady speciální vojenské operace pociťujeme intenzivněji,“ popsala pro stejné médium Ruska jménem Oksana. „Pocit vlastenectví je zde silnější,“ dodává.

Reklama

Doporučované