Hlavní obsah

Čína je schopna zbrojit víc než USA. Strategické riziko roste, varuje Pentagon

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Profimedia.cz

Čínští vojáci na cvičení

Reklama

Spojené státy sice vyrábí nejlepší zbraně na světě, dělají to ale příliš pomalu, stojí v dokumentu Pentagonu podle serveru Politico.

Článek

Americký zbrojní průmysl podle zatím nezveřejněného dokumentu Pentagonu zaostává za Čínou, píše server Politico. Odkazuje se na draft dokumentu, který má být zveřejněn za několik týdnů jakožto vůbec první oficiální „Strategie pro národní obranný průmysl“ vydané pod vedením šéfa akvizic Pentagonu Williama LaPlanteho.

Podle Politica má tento dokument přinést komplexní pohled na to, co Pentagon potřebuje, aby využil znalostí i schopností malých firem i tradičních firem k rychlejšímu vývoji nových technologií.

V současné podobě dokumentu mimo jiné stojí, že americká industriální základna postrádá kapacitu, schopnost, odolnost a míru reaktivity potřebnou k uspokojení potřeb armády na úrovni rychlosti i celkového objemu produkce. Dokument s datem 27. listopadu dále uvádí, že „tradiční dodavatelé by měli rovněž problém reagovat na moderní konflikt v takovém tempu, rozsahu a s takovou flexibilitou, jakou by si velký moderní konflikt vyžadoval“.

Tento „nepoměr“ podle dokumentu představuje „rostoucí strategické riziko pro Spojené státy“, protože USA potřebují „podporovat aktivní operace“ a zároveň „odstrašovat větší a technicky vyspělejší hrozbu, která hrozí v Indopacifiku“, tedy Čínu.

LaPlante podle Politica řekl, že vzniklá strategie bude realizovaná skrze „partnerství“ ministerstva obrany s průmyslem. Ten podle hlavního garanta dokumentu od vlády ke zvýšení produkčních kapacit potřebuje především jasnější záruky ohledně budoucích nákupů.

„Hlavní prioritou je, že musíme ukázat, že jsme odhodlaní, že to (* nakupování zbraní) budeme dělat dlouhodobě a budeme na to mít finance,“ řekl LaPlante.

Zpráva uvádí, že zatímco americký obranný průmysl se po studené válce zmenšil, Čína strávila posledních dobu úsilím stát se „globální průmyslovou velmocí“ v budování lodí, kritických nerostných surovinách a mikroelektronice. Čínský průmysl podle draftu „značně převyšuje“ kapacitu Spojených států i v případě, že se k ní připočte kapacita klíčových spojenců USA v Evropě i Asii.

Pentagon ve zprávě dále píše, že problém v úplnosti nepůjde vyřešit jen na domácí půdě a k jeho vyřešení bude potřeba zapojit i zahraniční firmy, které s ministerstvem obrany USA dosud nemají žádné vztahy.

S odkazem na nejmenovaného poradce pro obranný průmysl Politico píše, že „část těch, co do dokumentu nahlédla, je jím frustrována, protože podle jejich názorů pozbývá jasná doporučení“.

Zpráva není zdaleka prvním podobným varováním.

Nepoměr v kapacitě produkce lodí

Jedním z největších strašáků USA je v soutěžení s Čínou nepoměr v kapacitě lodní výroby:

Naposledy přišlo silné varování z Pentagonu týkající se závodu ve zbrojení proti Číně letos v létě, kdy se na sociální sítě dostal posudek amerických zpravodajců, podle kterého má Čína 230krát vyšší kapacitu pro výrobu lodí než USA. Dokument sice neměl být veřejný, ale ministerstvo jeho autenticitu médiím později potvrdilo.

Na stejný problém opakovaně veřejně upozorňují i současní a bývalí vysocí představitelé z americké armády. Například velitel strategického velitelství Spojených států admirál Charles Richard před rokem prohlásil, že ve věci amerického odstrašení Číny „se loď pomalu potápí“.

Reklama

Související témata:

Doporučované