Hlavní obsah

Vědci objevili val na dně Baltu. Možná jde o nejstarší megastavbu v Evropě

Foto: Repro foto/pnas.org, Seznam Zprávy

Snímky podmořské zdi, které vědci publikovali v článku v americkém časopise Proceedings of the National Academy of Sciences (PNAS).

Reklama

Zeď na dně moře pochází z doby kamenné. Její délka a celková hmotnost z ní podle vědců údajně dělají nejstarší člověkem postavenou megastavbu v Evropě. Lidem mohla pomáhat při lovu.

Článek

Němečtí vědci učinili na dně Baltského moře poblíž pobřeží Spolkové republiky unikátní nález. V hloubce 21 metrů objevili téměř kilometr dlouhou kamennou zeď z doby kamenné. Domnívají se, že jde o nejstarší megastavbu postavenou člověkem na území Evropy, napsal britský list The Guardian.

Zeď se nachází na dně Meklenburského zálivu. Skládá se z bezmála 1400 menších kamenů, které jsou rozložené v řadě mezi 300 většími kameny. Stavba na většině své délky dosahuje méně než jeden metr do výšky. Celková hmotnost umístěných kamenů je podle vědců přibližně kolem 142 tun. K jejímu objevu došlo během obyčejné studentské exkurze na palubě výzkumné lodi se sonarovým systémem.

Vědci jsou toho názoru, že zeď postavili lovci vedle jezera nebo bažiny před více než deseti tisíci lety. K jejímu následnému zaplavení pak došlo přibližně před osmi a půl tisíci lety. Předpokládají, že lovci využívali zeď k nahánění lovené zvěře, například sobů – zvěř nahnali do úzkého koridoru mezi zdí a vodou nebo bažinou, což jim usnadnilo lov.

V nejbližší době se vědci plánují na místo vrátit a dno kolem zdi důkladně prozkoumat. Cílem je zrekonstruovat prehistorický reliéf krajiny a analyzovat možný výskyt zvířecích kostí a lidských artefaktů, jako například šípů, jež by potvrdily vědeckou domněnku o roli zdi. Je podle nich také možné, že na mořském dně pod sedimenty najdou pozůstatky druhé, protilehlé zdi.

Reklama

Doporučované