Hlavní obsah

Vědci se přiblížili k záchraně nosorožců bílých severních: Přenesli embryo

Foto: Shutterstock.com

Na světě žijí pouze dvě samice tohoto poddruhu – Fatu a Nájin narozené v zoologické zahradě ve Dvoře Králové. Ilustrační fotografie.

Reklama

Mezinárodnímu vědeckému týmu se podařilo úspěšně přenést embryo nosorožce bílého jižního. Podle odborníků jde o nadějný průlom. Teď chtějí postup zopakovat s embryem ohroženého nosorožce bílého severního.

Článek

Mezinárodnímu vědeckému týmu BioRescue, který se před vyhynutím snaží zachránit nosorožce bílého severního, se poprvé podařilo úspěšně vložit embryo do těla nosorožčí samice. Technika asistované reprodukce dobře funguje u lidí a také u domestikovaných zvířat, v případě dvoutunových nosorožců byla ale zcela neprobádaná.

Odborníci vyzkoušeli tuto metodu s embryem nosorožce bílého jižního. Vědci následně potvrdili, že v děloze samice nosorožce bílého jižního, Curry, je 6,4 centimetru velký plod samčího pohlaví. Rozbor DNA v Berlíně na počátku ledna potvrdil, že plod pocházel z embrya, které vědci do těla samice vložili. Curry ale později uhynula na infekci související se záplavami, uvedli vědci na dnešní tiskové konferenci v Berlíně.

Šéf projektu BioRescue Thomas Hildebrandt nicméně věří, že první mládě nosorožce bílého severního by se mohlo narodit za dva až tři roky. Podle ředitele královédvorské zoo Přemysla Rabase mají vědci naplnění projektu na dosah. „Podařilo se nám úspěšně vložit do náhradní matky snadněji dostupné embryo příbuzného jižního bílého nosorožce. Je to předposlední krok. Teď nám zbývá dokázat totéž s embryem severního nosorožce,“ uvedl v prohlášení.

Hildebrandt řekl, že úspěch přišel v pravý čas – vědci totiž na narození mláděte nosorožce bílého severního spěchají. Na světě totiž žijí už jen dvě samice nosorožce bílého severního – Fatu a její matka Nájin, které se narodily ve Dvoře Králové. „Chtěli bychom, aby mláďata ještě žila společně s Nájin a Fatu, aby se naučila sociálnímu chování svého druhu. Přestože embrya mohou být uchovávána v tekutém dusíku po velmi dlouhou dobu, spěcháme, abychom přivedli na svět mládě severního bílého nosorožce – po tomto prvním úspěšném embryotransferu se to může stát realitou za dva až tři roky,“ dodal.

BioRescue nyní hledá nového takzvaného indikativního samce, který bude schopen určit vhodný okamžik, ve kterém je náhradní matka nejlépe schopná přijmout vkládané embryo. Tým také hledá další náhradní matku, která doplní již vybrané samice. Tyto kroky zaberou mnoho měsíců a až po nich bude následovat přenos embrya severního bílého nosorožce. Plod odnosí samice nosorožce bílého jižního, protože Fatu ani Nájin toho již nejsou schopné.

Reklama

Doporučované