Hlavní obsah

Většinu ničivých požárů založili lidé, mají jasno v Itálii

Foto: Profimedia.cz

Lidé sledující požár poblíž obce Capaci nedaleko sicilské metropole Palermo.

Reklama

Zatímco se hasiči snaží na jihu Itálie zabránit šíření ničivých požárů, místní úřady se domnívají, že velkou část z nich mají na svědomí lidé. Plameny už tento týden v Itálii zabily několik lidí a ničí i historické památky.

Článek

Lesní požáry, které donutily tisíce lidí k útěku, sužují jih Itálie již několik týdnů. Ačkoliv k nim přispívají vysoké teploty způsobené mimo jiné změnou klimatu, na vině je ještě jeden faktor. Mnoho těchto požárů zřejmě založili žháři, případně neopatrní lidé.

Podle zemědělského svazu Coldiretti asi 60 procent požárů na jihu Itálie způsobili lidé. Šéf kalábrijské regionální samosprávy Roberto Occhiuto se dokonce domnívá, že žhářství v jeho regionu stojí za 80 procenty požárů, píše britská BBC.

Kalábrie a další oblasti na jihu Itálie přitom trpí. Kolem kopců národního parku Aspromonte zůstaly u silnice zbytky ohořelých aut. Požáry na Sicílii pak zasáhly několik historicky významných lokalit.

U Katánie podle italského listu La Repubblica shořelo i historické šlechtické sídlo Vignagrande, které se začalo stavět už v 17. století. Stejný deník píše o zničení kláštera s kostelem Santa Maria di Gesù z 15. století nedaleko Palerma. Plameny také zničily ploty a několik budov správy archeologického parku v Segestě na severozápadě ostrova, napsala italská stanice Sky.

Začátkem tohoto týdne kvůli požáru zemřel i jeden z nejstarších lidových hudebníků v Kalábrii, 98letý Diego Aquilino, když plameny zasáhly jeho dům. V důsledku požárů zemřeli na jihu Itálie podle stanice CNN další tři starší lidé.

Žháře odhalují i drony

Místní úřady se tak snaží žhářství zabránit všemožnými způsoby a velkou roli hraje využití dronů. Loni region nasadil na hlídky v rizikových lesních porostech pět takových bezpilotních letounů, letos už jich má 30.

V Itálii již od roku 2000 navíc platí zákony, které se snaží žhářství zabránit. Ty zakazují komukoli stavět nemovitosti na nedávno spáleném území, aby zabránily žhářům nakupovat levně zničené pozemky.

Přesto některé požáry způsobené člověkem nemusí být nutně výsledkem zločinu. „Máme například snímky zemědělců, kteří neobratně zakládají požáry ve snaze odstranit plevel,“ řekl pro stanici BBC Occhiuto. Připustil však, že drony ukázaly také záběry „organizovaných žhářských komand“.

Mezi místními obyvateli, s nimiž mluvily reportérky BBC Laura Gozziová a Sofia Bettizaová, panují o pachatelích různé představy. Někteří podezírají hasiče, že požáry vyvolávají proto, aby donutili místní úřady věnovat pozornost jejich tíživé situaci a navýšit finanční prostředky.

Někteří naznačují, že klíčovým faktorem je napětí mezi sousedy na venkově. Jiní viní pastevce, kteří chtějí lesy přeměnit na pastviny. Další jsou přesvědčeni, že za většinou požárů stojí pyromani, kteří chtějí vyvolat chaos, shrnuje britská stanice.

Požáry jsou katastrofou i pro okolní životní prostředí. Francesco Giardina z organizace Coldiretti řekl BBC, že trvá přibližně 15 let, než se zničený les obnoví – a oblast se stává náchylnější k sesuvům půdy.

Reportáž z Rhodosu zasaženého lesními požáry

Slovensko poslalo na boj s požáry v Řecku tým 30 hasičů s 15 auty. „Hrozilo, že nás oheň uvězní a my i uhoříme,“ říká jejich velitel, pro něhož to je zatím největší boj s plameny, který zažil.

Extrémní teploty a nedostatek srážek, které jsou v jižní Itálii vážným problémem a souvisejí se změnou klimatu, podle něj zajišťují, že se „drobné žertíky“ mění v ničivé požáry. Italská premiérka Giorgia Meloniová ve středu uvedla, že požáry a extrémní výkyvy počasí vystavují zemi „zkoušce“.

Pokud je země vyprahlá, může jediná jiskra srovnat se zemí obrovskou plochu. Tento týden italská policie zatkla 79letého muže, který údajně založil rozsáhlý požár, který zničil 30 hektarů půdy, tedy plochu o rozloze asi 42 fotbalových hřišť.

Reklama

Doporučované