Hlavní obsah

Video: Americký bojový vůz Stryker se stal terčem ruského dronu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Bez komentáře: Záběry z ruského dronu, který zasáhl bojový vůz Stryker. Video: twitter/rob lee

 

Reklama

Během pokračující ukrajinské protiofenzivy se na internetu poprvé objevily záběry amerického vozidla Stryker v bojové akci.

Článek

Video z dronu zveřejnil na svém profilu na síti X (dříve Twitter) respektovaný vojenský analytik Rob Lee z amerického think-tanku Foreign Policy Research Institute. Přiložené záběry pocházejí z dronů Lancet a ukazují, jak jeden z nich zasahuje americké bojové vozidlo Stryker.

Původně video zveřejnil v úterý ruský telegramový účet Za_Froht.

Podle amerického analytika došlo ke střetu poblíž Robotyne v Záporožské oblasti, kudy vede jeden z hlavních směrů ukrajinské ofenzivy (detailně zde).

Vzhledem k probíhajícím bojům není možné informace ani záběry nezávisle ověřit. Zároveň chybí podrobnější informace, jaké škody ruský útok napáchal.

Americký analytik poznamenal, že bojový vůz by údajně měl patřit k 82. brigádě, která je jednou z nejsilnějších jednotek a ukrajinské velení jí dosud drželo v záloze. Původně měla jít do boje až po proražení ruských obranných linií.

Americký server The Warzone oslovil dva americké vojenské odborníky, kteří mají dlouholeté zkušenosti s vozy Stryker, aby odhadli, co mohlo po zásahu dronem nastat.

Plukovník ve výslužbě Brad Duplessis upozornil, že video je zjevně pečlivě vybrané a zeditované. „Video skončí poté, co ho dron zasáhne, takže není možné posoudit jakékoliv poškození vozidla nebo posádky. Moje domněnka je, že ruské ozbrojené síly pravděpodobně nedosáhly efektu, který si přály, ale z propagandistických důvodů ukážou zásah západní techniky,“ míní Duplessis.

Úspěšná ukrajinská taktika

Ještě loni šlo o výjimečné případy doprovázené nejistotou, zda je Kyjev dokáže zopakovat. Poslední týdny však ukázaly, že Ukrajina je schopna znovu a znovu útočit hluboko v Rusku. Dronové útoky posouvají frontu o stovky kilometrů.

Ruské ministerstvo obrany pravidelně zveřejňuje propagandistické záběry toho, jak jeho armáda úspěšně ničí západní techniku, kterou nasadily ukrajinské útočné jednotky v rámci protiofenzivy. Potíž je v tom, že počty zničených kusů už dávno přesáhly počty Ukrajině dodaných kusů. Jindy avizují Rusové zničení techniky, která se teprve pro export na Ukrajinu připravuje.

Druhý z expertů – oslovených k tématu možného poškození Strykeru – má nicméně za to, že vozidlo bylo pravděpodobně zničeno. „Šlo o ničivý útok vzhledem k velikosti exploze. Bez ochrany je přímý výbuch na boku vozidla pro posádku smrtící,“ uvedl odborník, který si přál zůstat v anonymitě.

Vozidla Stryker jsou lehčí a rychlejší než obrněnci Bradley. Právě jejich rychlost je jejich velkou předností a slouží k promptním přesunům vojáků přímo na bojišti.

Reklama

Doporučované