Hlavní obsah

Video: Chce to silné nervy. Ukrajinci jezdí auty přes minové pole

Bez komentáře: Ukrajinci přejíždějí přes minové pole.Video: twitter/olex_scherba

 

Reklama

Ruské jednotky se začaly částečně stahovat z některých oblastí Ukrajiny. Při ústupu ale mnohdy místa zaminují. Podle organizace Human Rights Watch používají i zakázaná protipěchotní zařízení.

Článek

Ukrajinský generální štáb minulý týden varoval, že potenciálně zaminované můžou být oblasti na území o rozloze 82 525 čtverečních kilometrů, což je asi sedmina země a víc, než má celá Česká republika.

Na sociálních sítích se objevily záběry, které ukazují řidiče u mostu poblíž obce Boroďanka, jak řadí svá auta tak, aby jejich pneumatiky byly rovnoběžně s minami. Následně opatrně popojíždějí přes výbušná zařízení na druhou stranu. I sebemenší chyba by mohla mít fatální následky.

Obavy se však nakonec ukazují jako neopodstatněné. První řidič přejíždí smrtící nástrahy dokonce i s vozíkem za autem. Uživatelé na sociálních sítích se podivují, že až dosud na miny nikdo nenajel, i proto, že jsou prý snadno přehlédnutelné, zvlášť proti světlu.

Boroďanka leží nedaleko Irpině, která je jedním z hlavních ohnisek bojů u Kyjeva. Starosta města Oleksandr Markušyn uvedl, že Irpiň je nyní zcela pod kontrolou Ukrajinců, ale neustále čelí ostřelování.

Poradce ukrajinského ministra vnitra Vadym Denysenko upozornil, že i po vytlačení ruských sil je ve městě a v okolí „spousta min a výbušných nástrah“. Starosta zároveň varoval občany, že návrat zatím není bezpečný.

Podle severu Business Insider používají ruské síly ke krytí taktického ústupu zakázané protipěchotní miny. Web se odkazuje na zprávu organizace Human Rights Watch, která uvádí, že jde o miny POM-3, které v pondělí našly ukrajinské pyrotechnické týmy v Charkovské oblasti.

Počátkem března obvinil úředník Mezinárodního červeného kříže Rusko, že umístilo nášlapné miny podél navržených koridorů pro humanitární evakuaci z Mariupolu.

„Použití min ze strany Ruska naznačuje, že přešlo do defenzivy,“ uvádí bezpečnostní expert Frederick Kagan ve zprávě pro washingtonský think tank Institute for the Study of War.

Válka na Ukrajině

Foto: Seznam Zprávy, Shutterstock.com

.

Podívejte se, jak pomoci Ukrajině. Reportéři Seznam Zpráv se už pošesté vydali na Ukrajinu, podívejte se na jejich očitá svědectví z válkou zmítané Ukrajiny. Seznam Zprávy v ukrajinštině (praktické informace, zprávy, příběhy) – Українські новини.

To nejdůležitější k dění na Ukrajině shrnujeme každý všední den v newsletteru Tečka. Přihlaste se k odběru.

Reklama

Doporučované