Hlavní obsah

Video: „Dárek pro Rusy.“ Čečenci nastražili výbušnou past

Bez komentáře: Nastražené výbušné zařízení v autě v okolí Bachmutu.Video: twitter/HKaaman

 

Reklama

Na Ukrajině nebojují jen Čečenci loajální k vůdci Ramzanu Kadyrovovi, ale i ti, kteří se postavili na stranu Kyjeva. Část z nich se účastní bojů u města Bachmut.

Článek

Většina vojáků bojujících pod ukrajinským praporem jsou takzvaní Ičkerijci, odkazují se tedy na mezinárodně neuznanou Čečenskou republiku Ičkerie. Ta vzdorovala Kremlu a zanikla s koncem druhé čečenské války v roce 2000.

Motivace k odporu proti ruské okupaci jim vzhledem k minulosti rozhodně nechybí. Část z nich bojuje u Bachmutu v Doněcké oblasti, kde už delší dobu zuří v současnosti nejkrvavější bitva války.

Na sociálních sítích se nyní objevily fotky a záběry auta napěchovaného výbušninami, minami a dalším zařízením, které je možné dálkově odpálit. Švédský analytik Hugo Kaaman, který záběry zveřejnil na twitteru, uvedl, že proukrajinští čečenští bojovníci připravili „dárek“ pro Rusy.

Rozhovor

Z otevřených zdrojů, ke kterým má přístup kdokoliv, odkrývá mimo jiné i ruské válečné zločiny. „To, co my, dělá třeba i ukrajinská armáda,“ říká v rozhovoru pro Seznam Zprávy novinář Rádia Svobodná Evropa Mark Krutov.

Analytik v dalším příspěvku dodává, že jde o dálkově ovládanou autobombu (VBIED) a nejde o žádný mučednický stroj, jaké používají teroristé například na Blízkém východě. Jestli byla nastražená výbušnina použita, nebo kde přesně záběry vznikly, nelze nezávisle ověřit.

Nejde ale o ojedinělý případ nastražené bomby. Odjištěné granáty ve skleničce nebo v autě nacházeli Ukrajinci, když se vraceli do osvobozených obcí, informoval v loňském roce deník The New York Times.

Na tyto praktiky upozornil i šéf policie v Kyjevské oblasti Andrij Nebitov.

Reklama

Doporučované