Hlavní obsah

Video: Izrael truchlí. Minutou ticha uctil oběti teroristického útoku

Bez komentáře: Izrael uctil více než 1400 obětí teroristického útoku hnutí Hamás, který začal přesně před měsícem.Video: AP

 

Reklama

Izrael si v úterý minutou ticha připomněl měsíc od útoku palestinského hnutí Hamás. Teroristé tehdy zavraždili přes 1400 lidí, převážně civilistů.

Článek

Útok z počátku října si Izraelci připomněli v 11 hodin místního času. Na minutu se tak zastavil chod úřadů i výuka ve školách. Mnozí pak zazpívali i izraelskou hymnu. Vlajky jsou na veřejných budovách na půl žerdi. Připomínku útoku se na rozdíl od Dne památky obětí holocaustu a Dne památky obětí nedoprovázely sirény, píše server The Times of Israel.

V noci na úterý se u Zdi nářků v Jeruzalémě uskutečnila ceremonie, při které účastníci zapálili svíčky za oběti útoku. Veřejná shromáždění ke dni smutku se podle tisku odehrají v izraelských městech odpoledne a největší připomínková akce se očekává večer v Tel Avivu.

V sobotu 7. října několik tisíc palestinských ozbrojenců, kteří se hlásili k hnutí Hamás i dalším radikálním organizacím, zaútočilo na jihu země, v oblasti, která sousedí s Pásmem Gazy. V několika obcích a na hudebním festivalu zabili podle izraelských úřadů přes 1400 lidí. Dalších 240 lidí bylo podle úřadů uneseno do Pásma Gazy, shrnuje ČTK.

Izrael v reakci na útok zahájil vojenské operace v Pásmu Gazy, jejichž cílem je zničit hnutí Hamás. Izraelský premiér Benjamin Netanjahu v pondělí připustil, že jeho země po válce bude mít „bezpečnostní odpovědnost“ za Pásmo Gazy a bude si tam muset udržet vojenskou přítomnost. Izrael okupaci ukončil v roce 2005, dál ale kontroloval například přísun zboží do oblasti.

Reklama

Doporučované