Hlavní obsah

Video: „Jsou téměř nazí.“ Ruský instruktor ukázal žalostné vybavení vojáků

Bez komentáře: Ruský instruktor si stěžuje na vybavení mobilizovaných vojáků.Video: telegram/sibirmedia

 

Reklama

Stížnosti z řad ruské armády na špatnou výbavu nově povolaných vojáků neberou konce. Pozornost na ruských sociálních sítích teď rozvířilo video, na kterém si stěžuje jeden z instruktorů výsadkářů.

Článek

„Bojovníci, které jste nám poslal do Stavropolského kraje, jsou skoro úplně nazí,“ stěžuje si ve videu, které teď koluje po sociálních sítích, nejmenovaný vojenský instruktor 247. výsadkového pluku ruské armády. Obrací se na gubernátora Kemerovské oblasti Sergeje Jevgenijeviče Civiljeva, odkud pocházejí mobilizovaní vojáci, o nichž mluví.

Video, jehož autenticita se nedá ověřit, zveřejnil telegramový kanál Sibir Media založený podle popisu novináři ze zrušených ruských médií. Upozornila na něj například i americká CNN.

Instruktor upozorňuje i na žalostný stav ochranného vybavení, které vojáci obdrželi. „Nemají žádné ochranné vybavení, jen dvě destičky. Ostatní části těla mají odkryté, hlavně boky jsou odhalené úplně,“ tvrdí voják.

Špatná výbava, včetně chybějícího oblečení na zimu, by v nadcházejících měsících mohla být pro Rusy na Ukrajině fatální. Teploty už na bojišti výrazně klesly a ani v této situaci navzdory některým předpokladům není vyloučená další ukrajinská ofenzíva.

„V Luhanské oblasti i jinde se už teploty v noci pohybují pod bodem mrazu a půda začíná být řádně promrzlá. Třeba se mýlím, ale možná ze dne na den uvidíme v některé části fronty pohyb, možná i v luhanském směru,“ naznačil v rozhovoru pro Seznam Zprávy ukrajinský bezpečnostní analytik Mychajlo Samus, který má zkušenosti i přímo z armády.

O ruských válečných zločinech

Právnička Natalija Ochotnikovová působí v organizaci ZMINA, která se zaměřuje především na zmizelé Ukrajince, únosy a nucené deportace. V rozhovoru pro Seznam Zprávy mimo jiné popisuje, jaké případy už jí prošly rukama.

Podle generálporučíka ve výslužbě Marka Hertlinga, kterého oslovila americká televize CNN, záběry dokreslují, jak Rusko „nešťastně“ selhává při budování moderní armády.

„Chtěli bychom vás požádat o pomoc, abyste tomu věnovali pozornost a přijali odpovídající opatření. Čekáme na vaši reakci,“ obrací se s výzvou instruktor na gubernátora. Jestli politik reagoval, není zatím známo.

Na internetu koluje řada dalších videí, která ukazují zmatky, nedostatky a přehmaty během mobilizace i následného přesunu jednotek na Ukrajinu. Na mnoha z nich si odvedenci stěžují na špatné vybavení a výcvik.

„Bunda, kterou jsem dostal, je stará. Kalhoty jsou standardní. Pláštěnka do deště je ze sovětských dob. Tohle je batoh. Čepice? Asi tak z roku 1982!“ říká na jednom videu ruský voják. Více se dočte zde.

Reklama

Doporučované