Hlavní obsah

Video: Karibikem se dál šíří ropná skvrna. Nikdo neví, odkud pochází

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Bez komentáře: Ropná skvrna u souostroví Trinidad a Tobago. Únik ropy se nepodařilo dostat pod kontrolu.Video: TRINIDAD AND TOBAGO TELEVISION, AP

 

Reklama

Kolem nehody je řada nejasností, není známo, o jaký typ unikající ropy jde, kam loď mířila, nebo kdo byl jejím majitelem.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Jsou tomu tři týdny, co byla poprvé zpozorována ropa vytékající z lodi potopené u souostroví Trinidad a Tobago.

Únik se ale stále nedaří zastavit a ropná skvrna se dostala až k ostrovu Bonaire, 80 kilometrů severně od venezuelského pobřeží, píše BBC.

Tamní představitelé uvedli, že jde o „vážnou hrozbu pro lidi i přírodu“. Znečištěno je podle nich východní pobřeží ostrova, včetně Sorobonu, Lacu a Lagunu. Mají obavy, že skvrna ohrozí tamní mangrové, rybí a korálové ekosystémy. Právě místní mangrovy patří k nejzachovalejším v Karibiku.

Připomeňme, že ostrov, který je zvláštní nizozemskou destinací, kontaminovala ropa z nákladního člunu, který tento měsíc najel na mělčinu. Kolem nehody panuje řada nejasností, není známo, kam loď mířila, komu patří ani kam se poděli členové posádky a remorkér, který ji táhl.

Neví se ani, o jaký typ unikající ropy jde. Předpokládá se ale, že nákladní člun mohl vézt až 35 000 barelů, tedy přes pět milionů litrů.

Úřady Trinidadu a Tobaga uvedly, že loď vyplula z Panamy a údajně „směřovala do Guyany“. Vyšetřování investigativní skupiny Bellingcat naznačuje, že se člun koncem ledna zastavil ve venezuelském přístavu Pozuelos Bay, který využívá státní ropná a plynárenská společnost PdVSA. Podle Bellingcatu mohla ropa začít unikat už 3. února.

Premiér Trinidadu a Tobaga Keith Rowley sice 11. února vyhlásil stav nouze, přesto se nepodařilo dostat únik ropy pod kontrolu a úřady se snaží přijít na to, jak by mohly zbytek odčerpat.

Reklama

Doporučované