Hlavní obsah

Video: Ničivé vakuové bomby znovu v akci. Rusko je nasadilo na Donbase

Bez komentáře: Záběry ruského ostřelování ukrajinských pozic z raketometů TOS-1A.Video: twitter/RALee85

 

Reklama

Ruské síly opět použily na Ukrajině takzvanou vakuovou bombu. Jedná se o jednu z nejničivějších zbraní, která se v současné době na bojištích používá. Bývá účinná proti dobře opevněnému nepříteli.

Článek

Další ruské použití vakuových bomb na Ukrajině zobrazuje video zveřejněné na twitterovém účtu analytika Roba Leeho, který mapuje události na frontě. Rusové z raketometů TOS-1A, který tento typ munice používá, ostřelují ukrajinské pozice v okolí Novomychajlivky.

Rusové údajně použili tyto střely i u obce Myronivskyi v Doněcké oblasti, uvádí učet OSINTtechnical.

Vakuové bomby, známé také jako termobarické, jsou kontroverzní, protože jsou mnohem ničivější než konvenční výbušniny.

Podle neověřených ruských údajů mají smrtící účinek až na vzdálenost kolem 300 metrů. Zasažená plocha je tak výrazně větší (uvádí se až dvakrát), než bývá u podobně velké nálože klasické trhaviny. Exploze dostatečně velké a účinné zbraně této kategorie může vytvořit „hřib“ jinak charakteristický pro jaderné zbraně.

Jak funguje vakuová bomba

Vakuové bomby patří mezi tzv. objemově detonující zbraně. Obsahují kromě výbušniny také další hořlavý materiál, který se při výbuchu uvolní do okolí a prudce reaguje s kyslíkem ve vzduchu. Exploze tedy nevychází z jednoho bodu, ale v oblaku vzdušných částic. Jde tedy o směs klasické výbušniny například s práškovým hořčíkem či hliníkem.

Teploty v oblaku dosahují při explozi 2 až 3 tisíc stupňů Celsia, podle typu směsi a také okolností výbuchu. Kromě teploty a tlakové vlny může zbraň zraňovat a zabíjet i kvůli podtlaku, který po výbuchu vzniká. Odtud právě pochází označení „vakuová bomba“. Rychlý pokles tlaku poškozuje plíce a další orgány.

Používání termobarických zbraní není regulováno jako třeba použití zbraní chemických. Používají je různé země včetně například USA v Afghánistánu. Mezinárodní válečné právo ovšem zakazuje „nerozlišující útoky“. Neměly by se tak používat zbraně, které mohou v dané oblasti zabít vše živé, tedy bez ohledu na to, zda jde o civilní obyvatelstvo, nebo o vojáky.

Podle generálního štábu ukrajinské armády se ruské síly nyní soustředí na plné ovládnutí města Lyman v Doněcké oblasti a na upevnění pozic poblíž Severodoněcku a Avdijivky v téže oblasti. Rusko se také chystá k novým útokům na Slovjansk v Doněcké oblasti.

Už ve středu večer uvedlo ukrajinské velení, že ruská armáda postupuje taky směrem k městu Bachmut v Doněcké oblasti a ostřeluje města v Luhanské oblasti. Podle generálního štábu však ruské jednotky nadále zaznamenávají ztráty techniky a vojáků, což má dokazovat velký počet zraněných ruských vojáků ve zdravotnických zařízeních u hranic s Ukrajinou.

Válka na Ukrajině

Foto: Seznam Zprávy, Shutterstock.com

.

Podívejte se, jak pomoci Ukrajině. Reportéři Seznam Zpráv se už pošesté vydali na Ukrajinu, podívejte se na jejich očitá svědectví z válkou zmítané Ukrajiny. Seznam Zprávy v ukrajinštině (praktické informace, zprávy, příběhy) – Українські новини.

To nejdůležitější k dění na Ukrajině shrnujeme každý všední den v newsletteru Tečka. Přihlaste se k odběru.

Reklama

Doporučované