Hlavní obsah

Video: První doložené poškození ukrajinských raketometů HIMARS

Bez komentáře: Vykládka poškozených systémů HIMARS. Video: Dustin Weese, Youtube.com

 

Reklama

Moskva o zničení systémů HIMARS mluví pravidelně už od léta 2022, kdy Ukrajina obdržela první dodávku od západních spojenců. Až teď se ale objevil jasný důkaz.

Článek

Ukrajinský dopravní letoun Antonov An-124 o víkendu do Spojených států převezl dva poškozené salvové raketomety HIMARS. V sobotu je vyložili na Mezinárodním letišti Harrisburg v Middletownu v Pensylvánii. Informuje o tom na telegramu například ukrajinská tisková agentura Unian.

Server The Warzone a nezávislí analytici zkoumající otevřené zdroje s pomocí snímků podrobně zmapovali jejich poškození. The Warzone vycházel z fotek, které zveřejnil účet Keystone Intel na sociální sítí X.

Jak je vidět na prvním ze dvou vyložených vozidel, které nese systém HIMARS, stroj není vážně poškozený. Na jedné ze stran jsou patrné stopy po šrapnelech. Poškozena byla i obě čelní okna.

Druhé vozidlo je více poškozené a patrně najelo na minu, lze tak usuzovat, že mu chybí přední kolo a část kabiny řidiče je poškozená. Na přední straně vozidla je pak patrný portrét ukrajinského nacionalisty Stepana Bandery.

Přestože Moskva o zničení systémů hovoří pravidelně od léta 2022, kdy Ukrajina obdržela první dodávku od západních spojenců, neexistoval jediný nezávisle doložený důkaz jejich ztráty. Jde tak o první doložené poškození těchto systémů.

Není to jen systém HIMARS, kdy byly ruské údaje o zničené technice přitažené za vlasy. Na začátku loňského roku ruské ministerstvo obrany hlásilo první zničená bojová vozidla pěchoty Bradley. Ta ale na Ukrajinu v té době ještě ani nedorazila. A ruská státní média informovala, že Američané teprve začnou ukrajinské vojáky učit novinku obsluhovat (více zde).

Foto: U.S. Army Acquisition Support Center, Lockheed Martin, The Guardian, Seznam Zprávy, Shutterstock.com

Lehké salvové raketomety HIMARS.

Reklama

Doporučované