Hlavní obsah

Video: Ruský novinář oslavoval zničený nepřátelský tank, podle záběrů byl Rusů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Bez komentáře: Zničený údajný nepřátelský tank, který je pravděpodobně ruských jednotek.Video: twitter/nexta_tv

 

Reklama

Tenhle propagandistický kousek se tak úplně nepovedl. Žurnalista natáčel u stroje, který prý zničily ruské jednotky během probíhající protiofenzivy Ukrajinců. Jenže na záběrech resortu obrany patrně není nepřátelský stroj.

Článek

Na sociálních sítích koluje video publikované ruským listem Izvestija doplněné o záběry ministerstva obrany. (Izvestija je v držení společnosti „Putinova dvorního bankéře“ Jurije Kovalčuka.)

Reportér ve videu ukazuje zničený „ukrajinský tank T-80“, který podle něj zneškodnily ruské jednotky čelící pokusu Ukrajinců o protiofenzivu. Následují bližší záběry stroje, mezi kterými nechybí i detailní pohled na kus nášivky z uniformy zřejmě padlého vojáka.

Na nášivce je vidět část obličeje s plnovousem. Podle Osint pozorovatelů či ukrajinského serveru Nexta TV jde o výjev, který se užívá na nášivce ruských jednotek Russian Tactical Beard. Ukrajinci ji nepoužívají.

Další podrobnosti dosud nejsou známé, tank byl ale s vysokou pravděpodobností skutečně zničen ruskou armádou.

Záběry byly později z telegramového účtu ministerstva obrany smazány.

Na sociálních sítích se spekuluje, že video zřejmě mělo sloužit jako součást v některé větší propagandistické reportáži jako ukázka síly invazní armády.

Podobně jako když ruská oficiální média informovala, že ministerstvo obrany zveřejnilo první záběry, na nichž ruští vojáci ničí západní tanky Leopard 2. Následně se zjistilo, že nešlo o obrněné stroje, ale kombajny, připomněl například server The Warzone.

Ruská administrativa a zvlášť ministerstvo obrany byly v minulosti opakovaně přistiženy, jak vypouštějí „fámy“. Mluvčí resortu Igor Konašenkov často informuje o tom, jak ruská armáda sestřelila více ukrajinské techniky, než kolik jí Ukrajina ve skutečnosti má.

Reklama

Doporučované