Hlavní obsah

Video: Ukrajina se zbavuje sovětské symboliky. Dominanta Kyjeva mění podobu

Bez komentáře: Začalo odstraňování sovětské symboliky z monumentální sochy Matka vlast v Kyjevě.Video: AP

 

Reklama

Jeden ze symbolů ukrajinské metropole - 102 metrů vysoká socha Matka vlast - se zbavuje sovětské symboliky. Dělníci z ní začali odstraňovat znak bývalého SSSR. Má ho nahradit ukrajinský trojzubec.

Článek

Ukrajina pokračuje v procesu dekomunizace. V neděli začalo odstraňování sovětského znaku ze sochy Matka vlast. 102 metrů vysoký monument je součástí Národního ukrajinského muzea druhé světové války a shlíží na Kyjev z Lavrentijského vrchu na pravém břehu Dněpru.

Státní znak Svazu sovětských socialistických republik na soše nahradí trojzubec, který se nachází na současném ukrajinském znaku. Celý proces by měl být hotový 24. srpna, kdy země oslaví Den nezávislosti.

Tehdejší ukrajinský ministr kultury Oleksandr Tkačenko při oznamování projektu řekl, že výměna bude financovaná z darů. Ministerstvo dostalo povolení také od ukrajinské Státní inspekce architektury a městského plánování, jak oznámil úřad 13. července na svém facebooku (psali jsme zde).

Ve stejném příspěvku představilo ministerstvo plánovanou podobu nového štítu, který nahradí sovětský znak.

Ministr Tkačenko už příští měsíc u odhalování nové podoby sochy nebude. Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj 20. července oznámil, že premiérovi navrhl jeho odvolání. Tkačenko následně odstoupil a jeho konec schválil ukrajinský parlament.

Důvodem ministrova konce byla kritika nákladných kulturních projektů, které v době, kdy se země brání před ruskou agresí, plánoval. Jedním z nich bylo například dokončení muzea hladomoru z 30. let 20. století v přepočtu za téměř 300 milionů korun.

Podle Zelenského by se Ukrajina v době války měla soustředit zejména na obranu. Tkačenko se hájil tím, že „kultura je štítem naší identity a našich hranic“, a proto je i za války důležité vynakládat peníze na kulturu.

Reklama

Doporučované