Hlavní obsah

Video: Ukrajinci hlásí další postup v klíčovém směru u Záporoží

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Bez komentáře: Ukrajinské speciální síly zveřejnily záběry, jak osvobozovaly obec Robotyne.Video: twitter/SOF_UKR

 

Reklama

Generální štáb hlásí postup ukrajinské protiofenzivy. Speciální jednotky zveřejnily záběry, na kterých prý osvobodily okupovanou obec Robotyne.

Článek

Ukrajinci dál postupují u vesnice Robotyne v Záporožské oblasti, která leží v klíčovém směru protiofenzivy cestou na Ruskem důkladně opevněné město Tokmak. Jednotkám se podle ukrajinského generálního štábu v posledních dnech podařily útoky mezi vesnicemi Novodanylivka–Novoprokopivka a Mala Tokmačka – Očeretuvate.

I americký Institut pro studium války (ISW) ve své nejnovější zprávě o stavu bojů píše, že se Ukrajinci přiblížili k druhé ruské obranné linii u vesnice Robotyne, která se nachází nedaleko zmíněných obcí.

„Geolokalizované záběry zveřejněné 24. srpna ukazují, že ukrajinské síly postoupily dále k ruským obranným liniím západně od Verbove a na jih od Robotyne,“ uvádí ISW.

Ukrajinské úřady o vývoji protiofenzivy zpravidla neposkytují detailnější informace, což zdůvodňují nutností zachovat operaci v tajnosti. Tentokrát oficiální účet ukrajinských speciálních sil na síti X zveřejnil video dokreslující, jak se obráncům země podařilo získat pod kontrolu obec Robotyne. Autenticitu většiny záběrů nelze kvůli probíhajícím bojům nezávisle ověřit.

Celá operace se podle nich děla za velmi obtížných podmínek. Osvobození komplikovalo neustálé ruské ostřelovaní a útoky nepřátelských dronů.

Ukrajinské úspěchy u Robotyne ISW považuje za „takticky důležité“, protože obránci by se v oblasti mohli dostat za nejhustší ruské obranné linie. Další postup by tak pro ně mohl být jednodušší. Rusové navíc do obrany regionu investovali spoustu úsilí a zdrojů, takže průlom v těchto místech by je podle amerických analytiků mohl oslabit.

Zprávy z bojiště

Ukrajinské velení nasadilo do boje další čerstvé jednotky, ofenziva i tak postupuje pomalu. Ruská armáda má také dost mužů na obnovu zničených jednotek – včetně těch, které se v první fázi války neosvědčily.

Reklama

Doporučované