Hlavní obsah

Video: Ukrajinci se pochlubili zničením moderního protivzdušného systému

Bez komentáře: Ukrajinské armádě se podařilo zničit moderní ruský protivzdušný systém S-350. Video: twitter/DefenceU

 

Reklama

Ruská armáda považuje S-350 za svoji chloubu.

Článek

Ukrajinská armáda zveřejnila záběry z dronu, na nichž je zachycena destrukce protileteckého systému S-350 Vityaz.

„Jedná se o jednu z nejmodernějších ruských zbraní, která vstoupila do služby v roce 2020,“ napsalo ministerstvo obrany v příspěvku na sociální síti X.

Podle účtu Noelreports, který sdružuje analytiky, došlo k útoku v Chersonské oblasti. Kdy bylo ojedinělé video pořízeno, nelze nezávisle ověřit.

Protivzdušný raketový systém S-350 Vityaz považuje ruská armáda za svoji chloubu. Například provládní server Rossijskaja Gazeta o něm píše, že bez problémů sestřeluje nepřátelská letadla, bezpilotní letouny i rakety Storm Shadow.

Nelze však s jistotou říci, že protivzdušné systémy deklarovanými schopnostmi skutečně disponují. Ruské velení například uvádělo, že S-400 nebo Pancir by měly být schopné zasáhnout i střely z raketometů HIMARS. Ovšem v prvních týdnech po nasazení amerického systému se objevila řada zpráv a videí, které dokumentovaly ruské neúspěchy v této oblasti.

Kolik baterií protiraketových systémů nyní Moskva má, není známo.  

ANALÝZA

Ukrajina by na tom měla být v obraně své kritické infrastruktury před ruskými útoky lépe než loni. Experti ale upozorňují, že výhody v podobě zkušeností a nových zbraní může smazat jeden zcela neprůhledný faktor – munice.

Reklama

Doporučované