Hlavní obsah

Video: Americké raketomety HIMARS už operují na Ukrajině

Bez komentáře: Americké raketomety HIMARS už operují na Ukrajině. Video: facebook/pablitomoiseevich, facebook/sumyartpolk

 

Reklama

Podle předchozích zpráv měla Ukrajina k raketometům HIMARS dostat rakety o doletu až 80 kilometrů.

Článek

Na Ukrajině už jsou v akci americké raketomety HIMARS (High Mobility Artillery Rocket System - Vysoce mobilní dělostřelecký raketový systém).

Přítomnost vojenské techniky na Ukrajině potvrdil tamní ministr obrany Oleksij Reznikov.

„Toto léto bude pro ruské okupanty horké, pro některé z nich poslední,“ napsal Reznikov na twitteru. Později USA ohlásily další vojenskou pomoc Ukrajině v hodnotě 450 milionů dolarů (10,6 miliard korun).

Součástí balíčku budou čtyři systémy HIMARS, lodě a čluny pro střežení pobřeží a řek a také munice, uvedla agentura Reuters.

Záběry z prvního bojového nasazení raketometů HIMARS na Ukrajině se nyní objevily na sociálních sítí. Zveřejnila je na svém facebooku ukrajinská podpora Sumské reaktivní dělostřelecké brigády A1476. Aktivní nasazení raketometu potvrdil na svém twitteru i vojenský analytik Rob Lee, který dlouhodobě sleduje situaci na bojišti, rovněž účet Ukraine Weapons Tracker, který mapuje postup ukrajinských vojsk.

Podle předchozích zpráv v médiích měla Ukrajina k raketometům HIMARS dostat rakety o doletu až 80 kilometrů.

Ukrajinští představitelé opakovaně vzkazují, že ukrajinská armáda potřebuje ze Západu především dalekonosné zbraně, aby snížila výraznou převahu ruských vojsk v dělostřelectvu, zastavila ruský postup a mohla přejít do protiútoku.

Američtí představitelé se domnívají, že systémy HIMARS mohou být pro ukrajinskou armádu a její bojové schopnosti velmi hodnotné. Jediný zbraňový systém ale nemůže podle nich zvrátit vývoj války.

Britský ministr obrany Ben Wallace počátkem března přislíbil, že jeho země dodá Kyjevu výkonné raketomety M270. Další detaily nejsou známy.

Válka na Ukrajině

Foto: Seznam Zprávy, Shutterstock.com

.

Podívejte se, jak pomoci Ukrajině. Reportéři Seznam Zpráv se už pošesté vydali na Ukrajinu, podívejte se na jejich očitá svědectví z válkou zmítané Ukrajiny. Seznam Zprávy v ukrajinštině (praktické informace, zprávy, příběhy) – Українські новини.

To nejdůležitější k dění na Ukrajině shrnujeme každý všední den v newsletteru Tečka. Přihlaste se k odběru.

Reklama

Doporučované